Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom
Jasmina Tepšić i Anita Šetka, foto: Silva Capurso

Cerebralna paraliza (CP), grupa je neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće hranjenja, jaka razdražljivost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar. U Republici Hrvatskoj registrirano je više od pet tisuća osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1894 djece.
Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježavamo 5. svibnja, a upravo je dubrovačka udruga Dva skalina i osnovana kako bi skrbila o djeci s tim oštećenjima. Ove će godine u lipnju udruga obilježiti 20 godina postojanja, a u posljednja dva desetljeća mnogo se toga promijenilo, prisjeća se tajnica Udruge Dva skalina Anita Šetka.
-Moram reći kako prije 20 godina nije bilo ni kadra koji bi radio s djecom s cerebralnom paralizom, ni volje da se integriraju u društvo. Utjecali smo vjerujem, mnogo na sve one koji danas pomažu rad udruge i financiraju naše projekte.
U Udruzi Dva skalina za djecu s cerebralnom paralizom organiziran je cjelodnevni boravak, imaju dogovoren svakodnevni prijevoz djece u ustanovu, dobivaju opću njegu, medikamentoznu terapiju, fizikalnu i senzornu terapiju, a po potrebi i obrazovni program.

-Trenutačno je troje djece u obrazovnom programu i s njima radi edukacijski rehabilitator iz škole za djecu s teškoćama Marin Držić. To su djeca za koju je procijenjeno da neće moći ići u školu, pa potrebno obrazovanje dobivaju kod nas. Na vještačenju se određuje kakav oblik školovanja će dijete pohađati i gdje. Mi ih danas imamo troje, a nekada ih je bilo više, do šest, pa smo imali dva edukacijska rehabilitatora. – priča Anita Šetka i dodaje kako je napredak medicine i bolja dijagnostika razlog zbog kojeg je danas u udruzi manje djece s cerebralnom paralizom, ali dolaze djeca s drugim problemima, u posljednje vrijeme posebno djeca s poremećajima iz autističnog spektra. Svima njima pomoć fizioterapeuta je dobrodošla, a djeci s cerebralnom paralizom ponekad je neophodna kako bi se zaustavila progresija bolesti. Zbog toga je fizioterapeutkinja Jasmina Tepšić završila i dodatne edukacije, pa danas svakodnevno provodi Bowen i Emmett terapije.

-Metode jesu različite, ali se i nadopunjuju. Ono što je najvažnije jest da su neinvazivne. Mogu se raditi s dojenčadi, vrhunskim sportašima, ali i osobama starije životne dobi. Svakome donose dobrobiti. Emmett je manualna tehnika koja se radi izravnim pritiskom na određene točke koje se koriste samo u toj metodi. S druge strane, Bowen terapija ima holistički pristup i prelazi se preko mekog, vezivnog tkiva gdje se potiče regeneracija u onoj mjeri u kojoj je to moguće. – objašnjava Jasmina Tepšić i dodaje kako je kod zdravih osoba ova metoda potpuno iscjeljujuća, dok kod osoba s teškoćama zaustavlja progresiju bolesti ili je usporava.
-Ako je tijelo sposobno može se izliječiti potpuno. Kod naše djece usporavamo probleme koje već imaju. Primjenjuje se prije svega kod djece s cerebralnom paralizom, ali radim i s djecom u autističnom spektru, kao i s djecom s Down sindromom.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u Udruzi Dva skalina neće obilježavati posebno. Žive ga 365 dana u godini. I sretni su da se o cerebralnoj paralizi, kao i ostalim problemima, stanjima i bolestima djece s teškoćama u razvoju govori sve češće kako bi se potaknula svijest ljudi i senzibilizirala javnost na činjenicu da među nama žive osobe koje imaju iste potrebe kao i drugi, ali ih zbog svojih ograničenja moraju realizirati na drugačije načine.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments