Uvodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Datum:

Gotovo svaki dan u Hrvatskoj jednoj se ženi dijagnosticira rak vrata maternice. Svaki treći dan od njega umre jedna žena. A riječ je o jednoj od najpreventabilnijih vrsta raka. Najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina.
Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka. Zbog toga se ponovno pokreće nacionalni preventivni program ranog otkrivanja. Takav je program već postojao na nacionalnoj razini 2012. godine, ali je obustavljen. Ponovno se pokreće u reorganiziranom obliku.
Novim programom bit će obuhvaćena sva ženska populacija od 20 do 64 godine, a uz Papa test radit će se i testiranje na prisutnost HPV-a.

Pilot faza

Pilot-faza projekta najavljena je u četvrtak u Zagrebu. Trebala bi početi u ožujku u Virovitičko-podravskoj županiji i trajat će godinu dana. Za provedbu pilot-faze bit će zadužen županijski javnozdravstveni tim i šest primarnih ginekoloških timova.
Ravnatelj virovitičko-podravskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Miroslav Venus, rekao je da će se u prvoj fazi pratiti potrebni preduvjeti i resursi. Potpuna implementacija programa na nacionalnoj razini slijedi 2024. godine.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dr. Krunoslav Capak, iznio je podatak da je po pojavnosti u Hrvatskoj rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače).
Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađe su od 50 godina, istaknuo je Capak.
U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku na godinu oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120.
Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled ginekologa.
Razlozi dobrih mogućnosti prevencije leže u činjenici da je za tu vrstu raka u 99,7 posto slučajeva uzrok dugotrajna infekcija HPV-om.
Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka.

Važnost papa i HPV testa zajedno

O važnosti kotestiranja, to jest istodobnog uzimanja uzoraka Papa testom I HPV testom govorila je doc. dr. sc. Danijela Vrdoljak Mozetič. Doc. dr. sc. Mozetič specijalistica je kliničke citologije na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju KBC-a Rijeka. Ujedno je glavna tajnica Europske federacije citoloških društava.
– Neke od prednosti su veća osjetljivost u otkrivanju stanica raka te veća kvaliteta obrađenog materijala. To smanjuje i minimizira količinu povratnih poziva pacijenticama. Kada se uspoređuju Papa test i HPV test, može se reći da se Papa testom izravno pod mikroskopom vide, odnosno otkrivaju abnormalne stanice podrijetla teških predstadija raka.

HPV testom, putem molekularne analize, otkriva se prisustvo virusa u stanicama. Pozitivan HPV test ne znači i postojanje bolesti, a mnoge žene će biti pozitivne na HPV testu uz normalan i blago promijenjeni Papa test. Općenito, možemo reći kako je Papa test zapravo test detekcije, dok je HPV test rizika, istaknula je doc. Mozetič.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...