UdrugePelješac nema ni pedijatra, do pregleda treba prijeći 100 km

Pelješac nema ni pedijatra, do pregleda treba prijeći 100 km

– Izložba je održana u prostorima Zadružnog doma u Janjini. Posjetitelji su mogli razgledati sve što radimo. Nisu tu bili samo prigodni uskrsni motivi, već i rukotvorine koje s volonterima i članovima pripremamo na radionicama. One su osmišljene kao radionice izrade suvenira i pripravaka od ljekovitog bilja zavičaja. Dio je to projekta Zajedno smo jači sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda  – priča predsjednica udruge Ivana Kalafatović koja naglašava kako u Republici Hrvatskoj ne postoji briga o djeci s teškoćama.
– Oni su u konačnici ovisni o umješnosti i snalažljivosti roditelja. Nedostaje nam terapijskih i rehabilitacijskih postupaka i upravo smo zbog toga osnovali udrugu kako bismo svojoj djeci osigurali psihosocijalnu podršku – logopeda, neurofeedback i radnu terapiju. I moram reći sve nas je više, trenutačno više od 40 članova, dok u terapiji trenutačno imamo 20-ak djece.

Radne terapije – projekt za otočne udruge

Brojne radionice izrade suvenira i ljekovitog bilja dio su projekta koji traje 18 mjeseci. Provodimo radionice više puta tjedno – u Janjini i u Putnikoviću na Pelješcu. Uz koordinatora volontera izrađujemo pripravke od ljekovitog bilja zavičaja i suvenire, kaže Ivana Kalafatović i dodaje kako je korist za djecu od ovog projektna iznimna. Socijaliziraju se. Jačaju motoriku. Roditelji se druže i razmjenjuju iskustva. Čini mi se da su ovakve radionice od iznimne važnosti i za upoznavanje šire javnosti sa samim radom udruge.
Dobiti projekt je bilo jako izazovno i zahtjevno pa zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, posebno Luni Polić Barović iz DURE, razvojnoj agenciji grada Dubrovnika kao i partnerima na projektu udrugama Dva skalina i Poseban prijatelj.
Udruga je nastavila i s projektom Dovedimo terapije na Pelješac. Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondovi, a udruzi omogućuje provođenje logopedskih terapija, neurofeedback terapija kao i radne terapije za korisnike.
– Drugi put koristimo ovaj projekt i iznimno smo zadovoljni. Terapije su besplatne za sve naše korisnike i nastojimo održavati kontinuitet koji je toliko bitan za djecu s teškoćama u razvoju. Mi smo prepušteni sami sebi. Nemamo ni pedijatra na Pelješću već trebamo ići u Metković ili Dubrovnik na preglede za što nam treba preći 100-injak km do tamo. Zbog toga je ovo za nas veliki uspjeh – ističe Kalafatović. Trenutačno kao udruga provode i edukacije za volontere. Krajem travnja održava se i edukacija za koordinatora volontera u suradnji s udrugama Dva skalina i Poseban prijatelj. Planiraju naime, širiti mrežu volontera i jačati volontarizam na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno