Ubod pčele, ose, stršljena – video i upute varaždinskih pčelara

Datum:

Ubod pčele ili ose, te stršljena, tema je video snimke što ju je objavila Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online – Pčelarstvo.HR, sa sjedištem u Varaždinu. Odlučili su djelovati i u okviru javnozdravstvenog prosvjećivanja stanovništva. Zato su izdali upute o tome kako postupiti nakon uboda i alergijskih reakcija. Na svojoj YouTube stranici objavili su i video prilog.
Iz Udruge navode kako dermatolozi nakon uboda pčele, ose ili stršljena preporučuju da se u prvom redu ostane smiren. Potom da se kao drugi korak ukloni žalac.

Sapun i voda

Nakon toga mjesto uboda treba oprati sapunom i vodom i staviti hladan oblog kako bi se smanjilo oticanje. Ako je bol jaka mogu pomoći bezreceptni lijekovi protiv bolova. Osobe koje su alergične na ubode insekata trebaju se što prije javiti najbližem liječniku. Posebno kada se javi otežano disanje, oticanje grla i jezika, slabiji ili ubrzani puls.
– Većina ljudi će imati samo lokaliziranu reakciju. Ubod pčele ostavlja na mjestu uboda žalac, dok osa ili stršljen imaju gladak žalac koji mogu koristiti i nekoliko puta.

Pčela kod uboda ostavlja na tom mjestu manje otrova od ose koja je veći predator u prirodi. No, sastav pčelinjeg otrova je daleko složeniji od onog kod ose. Ispiranje čistom vodom, uzimanje antihistaminika ako je bol jača uz hladan oblog zadovoljit će vaše potrebe nakon uboda većini slučajeva.

Anafilaktička reakcija

Tako kažu u Udruzi te pojašnjavaju i simptome alergijske reakcije.
– U anafilaktičkim reakcijama osobe otežano dišu. Otežano disanje i pad krvnog tlaka dovodi do šoka i treba se liječiti odmah što je prije moguće. Iako pčelari imaju iskustva s ubodima, a među njima ima i liječnika, oni uglavnom to nisu. No, znat će reagirati i pomoći vam u što hitnijem prijevozu do liječnika. Neki od njih imaju sa sobom i adrenalinske injekcije koje se daju odmah nakon pojave simptoma ili odmah nakon uboda ako se radi o osobama koje su alergične na ubode insekata, pojašnjava pčelar Antun Karlović. Dodaje kako ima pčelara koji su u svijet pčelarstva ušli kao osobe alergične na ubod pčela. No, uspjeli su postići, uz mjere opreza i preventive, to da danas više ne moraju strahovati od jakih alergijskih reakcija na pčelinji ubod.

Besplatne edukacije

No, oprez je uvijek potreban. Jer ima i suprotnih slučajeva kad se pčelarima alergija javi tek naknadno, nakon desetljeća bavljenja uzgojem pčela. Zbog toga, i da se izbjegnu neželjene posljedica kojima svakodnevno svjedočimo, na području Varaždina uz suradnju i potporu Grada Varaždina preko udruge Pčelarstvo online pčelari provode besplatne edukacije građana o pčelama, osama i stršljenima.
– Ponekad se nakon uboda insekata javlja manja ili jača bol i svrbež ili reakcije poput otekline koje traju dan, dva pa i više i može biti povezano s pojačanim umorom kod nekih osoba. Ove reakcije, treba znati, nisu nužno i alergijske reakcije.

Alergijske reakcije su uglavnom otežano disanje, oticanje grla i jezika, slabiji ili ubrzani puls i mučnina. Ovisno od osobe do osobe može se javiti jedna ili više njih zajedno.
Ubodi u usnoj ili nosnoj šupljini, čak i kod osoba za koje se ne zna da su alergične na ubode pčela, također su opasni. Na njih treba obratiti posebnu pažnju jer često kod većine slučajeva zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Mogu dovesti do oteklina koje mogu ometati normalno disanje.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...