Štrajk vozača saniteta u osam županija

Datum:

Štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu, Novu Gradišku.
U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Odgođeni prijevozi pacijenata

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno koji kaže da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.
Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu. Tako su ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju’, navode u sindikatu.

U sindikatu kažu da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već deset godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac. Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je naveo da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.
U priopćenju je dodao da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta. Podsjetio je i da su Vlada i ministarstvo lani uspostavili dijalog sa sindikatima.  Stoga je poručio da nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili “preko leđa” pacijenata.

Prioritetni pacijenti

Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite. Iz sindikata su prethodno najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka. Prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.
Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Hrvatski sindikat hitne medicine i inicijativa ‘Hitna uživo 194’.
U cijelom je sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara. Građani ovisni o sanitetskom prijevozu su nepokretni i teško pokretni pacijenti kojima je sanitet jedina mogućnost da dođu do bolnica, navode sindikalni povjerenici.

Podijelite objavu:

spot_img

Popularno

Ostalo
Related

Splitski kirurg Jakov Meštrović o pristupu djeci i specifičnostima liječenja djece

Artroskopija koljena specifičnost je dječje kirurgije KBC Split, a...

Omikron zaraznijih varijanti u Hrvatskoj sve češći

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15...

IRB iz Hrvatske EU sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je...

HZJZ: nema novih sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, Hrvatski...