fbpx
Zdravstvena pismenostOsim opeklina, od sunca se može razviti i alergija

Osim opeklina, od sunca se može razviti i alergija

Alergijske reakcije na sunce obično se prezentiraju kao razne promjene na koži poput osipa ili plikova. Najčešće zahvaća područje prsa, stražnju stranu dlanova te područja ruku i nogu. Potrebno ju je razlikovati od opeklina uzrokovanih sunčevim zračenjem kojima su podložnije osobe svijetle puti. Alergiju na sunce može razviti svaka osoba. Smatra se kako ovaj oblik alergije zahvaća oko 10 – 20 posto ljudi, a incidencija je češća u žena.

Simptomi alergijske reakcije na sunce nastaju unutar nekoliko minuta od izlaganja sunčevom zračenju no mogu se javiti i nekoliko sati nakon primarnog izlaganja. Isto tako do nestanka simptoma može proći od par minuta do nekoliko sati. Glavni simptomi koji se javljaju su crvene fleke na koži koje mogu izazivati svrbež, osip koji se može javiti i na područjima kože koji nisu bili izloženi direktnom sunčevom zračenju te ponekad i plikovi. Ukoliko se alergijska reakcija raširi na veliku površinu kože može doći i do ozbiljnijih simptoma poput niskog krvnog tlaka, glavobolje, mučnine, poteškoće s disanjem.

Kako bi se uspješno izbjegli simptomi alergijske reakcije na sunce, potrebno je izbjegavati dijelove dana kada je sunčevo zračenje najjače. Nositi odjeću koja ne propušta sunčeve zrake te nanositi kremu s visokim zaštitnim faktorom i širokim spektrom. Ukoliko se javi osjećaj svrbeža mogu se koristiti kreme koje umiruju taj simptom. Ukoliko je alergijska reakcija jača ili češća te smanjuje kvalitetu života, liječnik može propisati oralne antihistaminike (antialergijske lijekove).

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike