fbpx
AktualnoSpojevi koji daju okus e-cigaretama mogu izazvati upalu i oštećenje tkiva korisnika

Spojevi koji daju okus e-cigaretama mogu izazvati upalu i oštećenje tkiva korisnika

Osim toga, zabrinjava i popularnost e-cigareta među djecom i tinejdžerima što postaje sve veći javnozdravstveni razlog zabrinutosti. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Physiology istraživalo je utjecaj para elektroničkih cigareta na bijele krvne stanice. Nalazi sugeriraju da su spojevi koji daju okus e-cigaretama otrovni, objavio je Medical News Today.

Američko istraživanje, koje je vodio pulmolog dr. Irfan Rahman, bilo je usredotočeno na “imunotoksikološke i učinke oksidativnog stresa koje izazivaju kemikalije u aromama e-tekućina na monocitne stanice”.

Oksidativni stres je proces u kojemu se radikali kisika proizvode u prekomjernom iznosu, što rezultira nizom štetnih učinaka, uključujući povećanu toksičnost, oštećenje DNK, pa čak i rak.

Monociti su vrsta bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru na upalu. Stoga su rezultati nove studije ključni za razumijevanje odnosa između e-cigareta i imunološkog sustava.

Najopasnije je miješanje aroma

Kako bi procijenio potencijal određene arome za izazivanje oksidativnog stresa, tim znanstvenika je izmjerio proizvodnju takozvanih reaktivnih molekula kisika.

“Pretpostavili smo”, pišu autori, “da aromatične kemikalije koje se koriste u e-tekućinama izazivaju upalni odgovor, staničnu toksičnost i proizvodnju slobodnih radikala kisika”. Testovi citotoksičnosti otkrili su da te kemikalije povećavaju upalu i oštećenje tkiva povećanom razinom oksidativnog stresa.

Rezultati studije pokazali su da „arome u e-tekućinama mogu izazvati upalni odgovor posredovan proizvodnjom slobodnih radikala kisika i oštećenje tkiva kod korisnika e-cigareta.”

Kemikalije za okus cimeta i vanilije bile su najotrovnije, ali istraživanje je pokazalo da miješanje okusa e-tekućina uzrokuje daleko najveću toksičnost za bijela krvna zrnca.

Dr. Rahman komentirao je značenje ovih otkrića, ustvrdivši da „trenutno tekućine za e-cigarete bez nikotina nisu regulirane, a primamljivog su naziva i okusa, poput slatkiša, kolača, cimeta i misteriozne mješavine, te sve više privlače djecu i tinejdžere”.

Naši znanstveni nalazi ukazuju na potrebu regulacije tekućina za e-cigarete te da bočice s tim tekućinama moraju imati istaknut popis svih sastojaka. Pozivamo regulatorne agencije da nešto poduzmu po tom pitanju u svrhu zaštite javnog zdravlja, poručio je Rahman.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike