fbpx
Zdravstvena pismenostParacetamol i ibuprofen - koji lijek je za koju situaciju prikladniji?

Paracetamol i ibuprofen – koji lijek je za koju situaciju prikladniji?

U slučaju nagle akutne boli ili povišene tjelesne temperature u velikom broju slučajeva posežemo za svojom kućnom ljekarnom u svrhu brzog i efektivnog rješenja. Lijekovi za kojima posežemo variraju u imenima no većina se može svesti na nekoliko koji su postali neizbježni u svakodnevnom životu.

Tako su jedni od najčešćih analgetika (tvari koje smanjuju bol) paracetamol i ibuprofen no svakako nisu jedini. Određene doze tih lijekova možemo kupiti u ljekarni bez recepta, no kako znati koji lijek je za nas najprikladniji?

Uz pomoć ljekarnika i nekoliko kratkih pitanja vrlo brzo možemo naći odgovarajuću terapiju, no potrebno je napomenuti kako nisu svi lijekovi jednako prikladni za sve osobe te kako ne reagiraju svi jednako na sve terapijske opcije.

Paracetamol je lijek koji izvrsno služi kao antipiretik (snižava povišenu tjelesnu temperaturu) te analgetik (djeluje protiv boli). No nema gotovo nikakvo protuupalno djelovanje. I dalje je prva linija terapije mnogih osoba kod povišene tjelesne temperature ili bolova. Njegova velika prednost je sigurnost primjene kod djece te trudnica. Zbog svog načina i mjesta djelovanja nema ozbiljnih gastrointestinalnih te bubrežnih nuspojava. Zato je prikladan za osobe koje pate od određenih gastrointestinalnih problema (poput žgaravice, gastritisa, boli u želudcu…). No, vrlo je važno kako se paracetamol ne smije koristiti kod osoba koje pate od teških oštećenja jetre. Posebnu pozornost treba posvetiti korištenju paracetamola kod osoba sa oštećenjima bubrega te jetre.

Maksimalna dnevna doza

Ukoliko je korišten paracetamol, potrebno je izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića. Maksimalna dnevna doza paracetamola za odraslu osobu iznosi 4 g/24 h (podijeljeno u više doza tijekom dana), a dostupan je na tržištu kao lijek od 500 mg ili 1000 mg. Može se koristiti svakih šest sati te prema potrebi. Osim toga, postoje i oblici koji sadržavaju posebnu ovojnicu kako bi lijek što lakše „sjeo na želudac“.

Oprez kod hipertenzije

Ibuprofen, poput paracetamola, ispoljava analgetsko, antipiretsko, ali i protuupalno djelovanje. Iako se široko koristi, može izazvati razne gastrointestinalne nuspojave. Bitno je za napomenuti kako može rezultirati i povišenjem krvnog tlaka što je posebno opasno kod osoba koje već pate od hipertenzije.

Ne smije se koristiti ukoliko je osoba u prošlosti razvila reakcije preosjetljivosti te ukoliko se razvila astma nakon uzimanja ibuprofena.

Također je potreban oprez kod uzimanja ovog lijeka ukoliko osoba ima problema sa zgrušavanjem krvi. U slučaju istodobnog korištenja lijekova protiv zgrušavanja krvi i ibuprofena treba se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Trudnice ga svakako trebaju izbjegavati. U OTC (eng. over the counter – bezreceptnom) režimu dolazi u dozama od 200 mg ili 400 mg, a najviša dnevna doza koja se ne smije prekoračiti je 2400 mg/24 h.

Savjet s liječnikom ili ljekarnikom

Oba lijeka se trebaju koristiti u što nižim učinkovitim dozama te treba izbjegavati opetovano korištenje. Stalnim uzimanjem ovih lijekova može doći do povratne glavobolje zbog čega lako ulazimo u začarani krug. U svakom slučaju, samoliječenju treba pristupiti pažljivo jer se ponekad mogu maskirati simptomi koji dolaze zbog nekog drugog problema pri čemu može doći do pogoršanja trenutnog stanja. S obzirom da su navedene smjernice samo dio puno veće slike te postoje brojne kombinacije lijekova koje se ne bi smjele uzimati zajedno s ovim lijekovima potrebno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom kako bi se pronašao prikladan lijek te kako bi se minimizirale moguće nuspojave.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike