Splitski policajci dobrovoljno darivali krv

Datum:

U samo dva dana, utorak i srijedu, koliko je trajala akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj čak 203 policijska službenika dala su 183 doze krvi. Akcija je organizirana povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila koji se obilježava 29. rujna. I nije trebalo puno pozivati te plemenite ljude da se odazovu. Splitski policajci, ali i ostali zaposlenici već godinama dokazuju kako su ljudi u pravom smislu riječi. Nesebično daju svoju krv kako bi nekome spasili život. Na čelu tog najmnogobrojnijeg Kluba dobrovoljnih darovatelja krvi i jedinog u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova je načelnik Prve policijske postaje u Splitu Hrvoje Boban koji je predstavio klub.

Kada je osnovan vaš klub dobrovoljnih darivatelja krvi, koliko imate članova i tko su oni?
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi PU splitsko-dalmatinske je osnovan 1997. godine i trenutno okuplja 610 članova. Članovi Kluba su policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, članovi njihovih užih obitelji kao i umirovljeni službenici PU SD.

Koliko puta godišnje organizirate akcije dobrovoljnog darivanja krvi?
Klub godišnje organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi i to u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

Prošle godine ste imali iznimno dobar odaziv akcijama.
Točno je. Tijekom 2021. godine u četiri akcije je prikupljeno ukupno 670 doza krvi, dok je još 300 doza od članova Kluba prikupljeno na Odjelu za transfuzijsku medicinu KBC Split. To ukupno čini brojku od 970 doza u toj godini.

Kako brojčano stojite s akcijama ove godine?
Tijekom 2022. radom Kluba i članova, zaključno s kolovozom, prikupljeno je 335 doza krvi. Na Odjelu za transfuziju KBC Split dodatnih 179 doza. Tijekom prvog dana akcije u rujnu, 27. rujna, prikupljeno je ravno 100 doza krvi.

Daju li krv vaši članovi isključivo i samo u vašim akcijama?
Članovi kluba često se odazivaju i pozivima Centra za transfuziju KBC Split kako bi pomogli u situacijama kada je pomoć potrebna pacijentima, posebno u vrijeme turističke sezone.

Po čemu je vaš klub poseban?
Posebnost Kluba je u tome što je jedini klub dobrovoljnih darivatelja krvi u Ministarstvu unutarnjih poslova, a klub je dobio i godišnju nagradu Splitsko-dalmatinske županije 2015. godine. Klub dobrovoljnih darivatelja krvi PU splitsko-dalmatinske financijski solidarno podržava 1250 djelatnika PU splitsko-dalmatinske tako što mjesečno izdvajaju određeni novčani iznos iz svojih plaća te se troškovi Kluba financiraju isključivo na taj način.

Sretan vam dan policije, dobri ljudi!

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...