SpiDex – kombinacija dva lijeka kao novi smjer covid terapije
foto: Shutterstock

Koktel spironolaktora i deksametazona, nazvan SpiDex, smanjio je komplikacije covida i odlazak oboljelih na intenzivnu, pokazala je studija objavljena u Frontiers in Endocrinology.

Primjena ove kombinacije kod 40 pacijenata rezultirala je boljim kliničkim nalazima covid oboljelih u usporedbi s oboljelima koji su primali samo deksametazon. Nijedan od pacijenata nije preminuo.

Deksametazon u liječenje covida uveden je na preporuku Christophera Edwardsa sa Sveučilišta u Newcastleu koji je taj smjer terapije predložio oxfordskom sveučilištu. Tom je lijeku ovaj profesor dodao spironolaktor u terapiju covid oboljelih i objašnjava bolje rezultate pa tako i one kako je većina oboljelih bila asimptomatska deseti dan bolesti uz potpuni oporavak mirisa i okusa.

– Sve varijante koronavirusa koriste isti taksi da bi ušle u stanicu, ACE2 receptor. Destrukcija tog taksija rezultira specifičnim nizom biokemijskih posljedica koje proizvode simptome i komplikacije. SpiDex blokira posljedice i ne ovisi o tome kako virus ulazi u taksi – objasnio je za britanski Telegraph ovaj endokrinolog.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments