Šest kandidata za ravnatelja Srebrnjaka, članovi Upravnog vijeća potpisali izjave o tajnosti
Dječja bolnica Srebrnjak, foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nema mira oko Srebrnjaka niti nakon što su danas na sjednici Upravnog vijeća otvorene prijave šestoro prijavljenih kandidata.

Predsjednica UV prof. dr. Sanja Kolaček rekla nam je imena kandidata: Saša Lanza, Boro Nogalo, Ada Barić Grgurević, Ivan Pavić, Darko Richter i Mirjana Turkalj. Prof. dr. Kolaček na pitanje o tome gdje kandidati rade i koliko je od njih liječnika odgovorila nam je da ne može reći ništa od toga, nego samo informacije oko kojih su se članovi UV usuglasili, a to je da svih 6 kandidata ispunjava uvjete natječaja.

– Nismo ulazili u sadržaj dokumentacije, ali ćemo u utorak slijedeći tjedan pozvati kandidate na razgovor, rekla nam je prof. dr. Kolaček.

Predsjednica UV-a potvrdila je naše navode o tome da su članovi UV-a potpisali izjave o tajnosti, ali samo zato da se ne bi zbog zakona koji štite privatnost u javnost iznosile činjenice koje ih krše. I zato, jer će svu potrebnu dokumentaciju imati na mailovima pa je potpisivanje izjave o tajnosti objasnila kao nužnost. O tome se, kako kaže, konzultirala i sa gradskim službama, i smatra to rješenje adekvatnim.

U cijelom se slučaju, međutim, neminovno postavlja pitanje transparentnosti što ju je gradonačelnik Tomašević zajamčio. Konačno, to je bazično načelo javnih natječaja jer je ustanova javna, kandidati su javni pa je nejasno zašto bi njihova zanimanja, mjesta iz kojih dolaze ili na njima rade bili tajna. Izjava o tajnosti pritom daje svemu konspirativno ozračje, a dr. Boro Nogalo, kojeg smo zamolili za komentar, odgovorio je kako bi nekorektno bilo išta govoriti dok natječaj traje.

Sudski epilozi

No, neslužbeno doznajemo, Saša Lamza je ekonomist iz Osijeka, liječnici Boro Nogalo i Mirjana Turkalj dugogodišnji su „Srebrnjakovci”, liječnica Ada Barić Grgurević je na Srebrnjak došla unatrag nekoliko mjeseci i postala pomoćnica bivšeg ravnatelja Ivana Čule koji je, koliko se zna, zbog loše situacije u ustanovi nakon nasilne smjene Nogala s bolnicom sklopio sporazumni otkaz ugovora o radu. Ivan Pavić liječnik je iz Klaićeve, a dr. Darko Richter je u mirovini.

Spornih detalja je više, ali da se ne povedemo za svim pitanjima koja još nemaju odgovor, bar jedan presedan predstavlja činjenica da je današnjoj sjednici UV-a, kako doznajemo, kao pravna potpora prisustvovala Inga Perinčić iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. To ne bi bilo neobično da nije činjenice kako je upravo Perinčić pisala dokumente koji su rezultirali smjenom Nogala.

S ciljem provjere navoda o transparentnosti i sumnje koje rašomon oko Srebrnjaka u javnosti neprestano budi, nazvali smo i poslali mail pročelnici Gradskog ureda za zdravstvo dr. Mireli Šentija Knežević, čiji odgovor prenosimo:

Ovaj Ured i ja osobno kao Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo nisam upoznata s rezultatima ukupno zaprimljenih prijava, odnosno, prijava koje udovoljavaju uvjetima natječaja za ravnatelja. Pravna služba Ustanove i Uprava Ustanove rade sve transparentno i sukladno pozitivnim propisima, te vjerujem da će i mediji dobiti sve relevantne informacije u ovoj fazi natječaja koja nije još uvijek okončana. Ljubazno vas molim da se izravno obratite Upravi Dječje bolnice Srebrnjak oko svih informacija koje se odnose na postupak za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Transparentnost je utoliko važnija, što je rijetko viđena hajka koja je završila ne samo smjenom i suspenzijom bivšeg ravnatelja Nogala, nego za epilog ima i dobivene sudske procese, u njegovu slučaju, a što će budući sudski procesi tek uslijediti, odnosno, poznato je da se istraga vodi i oko brojnih okolnosti koje još nisu posve razjašnjene. Bilo bi vrlo neobično ako se pokaže da njima mogu potencijalno biti obuhvaćeni i neki od aktualnih kandidata. Ako su u pitanju samo javne konstrukcije ili nagađanja oko transparentnosti izbora ravnatelja Srebrnjaka, moglo ih se vrlo jednostavno otkloniti tako da se oko natječaja skine veo tajnosti i izbor ravnatelja jedne javne ustanove, vodi pred očima javnosti koja posve bezrazložno ne smije znati koje su to stručne i ostale reference kandidata, njihova zanimanja ili radna mjesta, što su elementarne informacije koje nikome ne bi učinile štetu.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments