Rerkodni komentari građana RH na europsku direktivu o duhanskim proizvodima

Datum:

Komentar o navedenoj direktivi Europskoj komisiji dalo je dosad gotovo više od 750 građana Hrvatske što je najveći broj komentara građana Hrvatske u procesima donošenja EU direktiva generalno.

Rezultat je to kampanje naziva Bezinformacije su štetnije od dima koju je pokrenula Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM) otkud poručuju da očekuju još komentara građana o direktivi koji se mogu vidjeti i u njih se uključiti na ovom linku.

”Otvaranje javnog savjetovanja od strane Europske komisije ključan je trenutak za uključivanje svih korisnika alternativnih proizvoda kojima su upravo ti proizvodi pomogli u prestanku pušenja. Europska komisija pa i domaće institucije i dalje ignoriraju potencijal tih proizvoda unatoč sve jačim znanstvenim dokazima o manjoj štetnosti u odnosu na cigarete. Ti proizvodi mogu imati ogromnu ulogu u poboljšanju zdravlja naše brojne pušačke populacije, a zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, nordijskih zemalja, Novog Zelanda i Francuske koje aktivno promiču prelazak pušača na te proizvode bilježe značajno smanjenje incidencije pušenja i poboljšanje javno zdravstvenih pokazatelja, izjavio je u priopćenju Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Javnozdravstveni potencijal

Nedavno su iz te udruge, podsjetimo, proveli istraživanje prema kojem je više od 58 posto pušača zainteresirano prijeći na alternativne duhanske proizvode pri čemu im je najveći problem izostanak informacija.

”U Hrvatskoj godinama imamo konstatan broj pušača u populaciji, njih oko milijun. Istovremeno, regulativa o tim proizvodima u Hrvatskoj je među najstrožima u EU i brani da tih milijun pušača bude informirano o novim kategorijama proizvoda koji im mogu pomoći u prestanku pušenja. A ti proizvodi imaju javno zdravstveni potencijal od velikog značaja za Hrvatsku. Zbog toga je vrlo važno da i naše Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo prepoznaju te proizvode i aktivno se uključe u oblikovanje EU regulative. Građani su kroz ovo savjetovanje pokazali da imaju pravo na informacije i da žele promjenu neuspješnih javnih politika”, izjavio je prof.dr.sc. Ognjen Brborović, izvanredni profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite na Školi narodnog zdravlja ” Andrija Štampar”.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...