Budi hrabar – potraži pomoć, akcija na “Plavi ponedjeljak”

Datum:

Depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ako se ne osigura pomoć.
Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organiziraju akciju širenja svijesti o problemu depresije na ovogodišnji „Plavi ponedjeljak“. Blue Monday je navodni „najdepresivniji dan u godini“. Akciju najavljuje Tin Pongrac, predsjednik ovih udruga.

Budi hrabar – potraži pomoć

Akcija će se održati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 16. siječnja. Naziv joj je „Plavi ponedjeljak – Budi hrabar, potraži pomoć”. Od 12 do 14 sati građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.
Građanima će volonteri udruge dijeliti poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori.
Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa.
– Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške. Da podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati, kaže Pongrac.

Centar za krizna stanja

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije ostavili su duboke psihološke posljedice. To u velikoj mjeri može dovesti do pogoršanja postojeće depresije ili novih slučajeva.
Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj. Svim suicidalnim osobama preporučujemo broj Centra za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata). Tu pomoć mogu dobiti anonimno, ističe Pongrac.

Pomoć građanima kroz akciju

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti. Uz to poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora.
Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna.
Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje svakako savjetuju građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji. Tin Pongrac, daje i savjet građanima ako trebaju pomoć da im se jave na telefon 091/5819819.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...