Na dopis o nuspojavama iz osječke bolnice kažu: Svaki lijek ima popis mogućih nuspojava

Datum:

U tom dopisu obavještava se zdravstvene djelatnike osječke bolnice na pismo ovih proizvođača u kojemu  upozoravaju na moguće nuspojave cjepiva. No, ovaj dopis osječke bolnice odmah se našao i na društvenim mrežama, a dio populacije koja  se protivi cijepljenju shvatio ga je kao priznanje samih proizvođača da cjepivo nosi dodatne rizike.

U osječkoj bolnici ovakvo tumačenje dopisa oštro demantiraju i naglašavaju kako je ono samo znak dodatne  sigurnosti.

Riječ je o standardnom postupku i ovaj dopis proizvođača dobile su sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj te čak i dio liječnika. Cilj ovog dopisa je da se medicinsko osoblje bolje informira, a kako bi znalo bolje procijeniti tko eventualno nije prikladan za primanje ove vrste cjepiva te da u slučaju eventualne pojave ovih bolesti znaju pružiti najbolju zaštitu. Naglašavam da su takve nuspojave iznimno rijetke i mi u KBC-u Osijek nismo imali nijedan takav slučaj. Za svaki lijek proizvođač mora navesti nuspojave i pogledajte papirić uz svaki lijek i pronaći ćete poprilično dugačak popis mogućih nuspojava. Tako da su oni koji su ovaj dopis pustili u javnost imali maliciozne namjere, ali riječ je o javnom dopisu koji  je samo u našoj ustanovi otišao na 20 –ak adresa. Nije to nikakva tajna i može se pronaći i na internetu.  Ova informacija od samog proizvođača je za svaku pohvalu jer nam pomaže da bolje djelujemo  i pružimo pacijentima najbolju njegu te onima kod kojih se procjeni da bi mogli dobiti ovakve nuspojave ne ide s ovom vrstom cjepiva. No, treba reći i da je istovremeno s ovim dopisom išao i poziv za treću dozu cijepljenja  na koju ću se i sam odazvati – poručio je izv. prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu.

Spomenuti proizvođači covid cjepiva u ovom su dopisu od prije nekoliko dana upozorili medicinske djelatnike o mogućoj pojavi trombocitopenije sa ili bez krvarenja kod primjene AstraZeneca cjepiva i imunosnoj tromobocitopeniji i  venskoj tromboemboliji kod primjene Johnson&Johnson cjepiva.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...