Svejedno da li je privatno ili javno, pacijentu je bitno dobiti kvalitetnu uslugu
prof.dr. Nikola Čičak, foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, više od tisuću liječnika u Hrvatskoj radi u privatnom zdravstvenom sektoru. Iako prava sinergija javnog i privatnog zdravstva još uvijek ne postoji, ona je u različitim oblicima prisutna već desetljećima.

O tom pitanju i reformi zdravstva u HRT-ovoj emisiji „Zdravi život” govorio je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, prof.dr. Nikola Čičak.  Ustvrdio da će reforma hrvatskog zdravstva početi ukidanjem monopola HZZO-a.

To ne znači da HZZO mora nestati. Ne. On može biti neovisna osiguravajuća kuća koja će nuditi medicinske usluge svim davateljima usluga. Da li je privatno ili javno, svejedno. Pacijentu je bitno dobiti uslugu neovisno tko je vlasnik. Kvalitetnu i brzu. Druga opcija je da uz HZZO postoje i privatne osiguravajuće kuće koje ulaze u bolnički sustav. Na taj način se radi tržišni dio. Ja kao privatnik, odrastao sam u državnoj bolnici, educiran sam i socijalna komponenta mora ostati. Socijalno zdravstvo – da, ali ga nadogradimo i poboljšajmo zdravstveni sustav Hrvatske, kaže prof. Čičak.

Nedavno je u Zagrebu održana i konferencija upravo na temu suradnje i sinergije javnog i privatnog zdravstva, a okupila je subjekte iz različitih sektora zdravstva kako bi detektirali probleme te ponudili inicijativu za njihovo rješavanje.

Europska iskustva pokazuju kako se uspješna racionalizacija zdravstvenog sustava postiže korištenjem cjelokupne raspoložive infrastrukture bez obzira na vlasništvo u kojem se ona nalazi. Korištenje resursa privatnog zdravstva predstavlja potencijal za dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu svakom pacijentu.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments