VijestiPrim. Mašanović: Sa 78 timova obiteljske medicine počinje i završava skrb o najstarijima

Prim. Mašanović: Sa 78 timova obiteljske medicine počinje i završava skrb o najstarijima

Pokazalo je to istraživanje objavljeno u publikaciji Javno-zdravstveni pokazatelji o osobama starije životne dobi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 2002-2018. godine.

Kako ističe voditeljica Odjela za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, prim. Marija Mašanović,  sa 78 timova obiteljske medicine u toj županiji, počinje i završava skrb o najstarijim osiguranicima. Zajedno s kolegicom mr.sc.prim. Ankicom Džono Boban istražila je među ostalim koje su najčešće dijagnoze i zbog čega osobe starije životne dobi odlaze liječniku.

Najučestalije bolesti i stanja zbog kojih su osobe starije životne dobi dolazile u svojega obiteljskog liječnika bile su bolesti cirkulacijskoga sustava (21%), bolesti mišićno-koštanog sustava vezivnoga tkiva (11%), respiratorne bolesti (10%) te endokrine bolesti i bolesti prehrane i metabolizma (dijabetes, debljina, problemi sa štitnjačom i sl.) bolesti genito-urinarnog sustava, probavnog sustava i poremećaja ponašanja.- naglašava prim Mašanović.

Nalazimo se u drugoj pandemijskoj godini i nismo obrađivali razdoblje nakon 2018. godine, a danas smo svjedoci da su brojne osobe starije životne dobi koje nisu cijepljene i opterećene su brojnim komorbiditetima, nažalost preminule od koronavirusa. Zbog toga je važno istaknuti da iza svakog broja stoji jedan čovjek i njegova obitelj, kao i zajednica u kojoj živi. S tim ciljem želimo nastaviti s ovakvim sveobuhvatnim radovima kako bismo vidjeli kakva je zdravstveni i demografski status osoba u našoj županiji- ističe prim. Marija Mašanović i dodaje kako im je želja da političari povećaju dostupnost postojećih i uvedu nove izvaninstitucionalne usluge kako bi se povećalo zadovoljstvo i kvaliteta života osoba starije životne dobi i smanjili čimbenici rizika.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike