Praktični savjeti primalje za odlazak rodilje i bebe iz bolnice

Datum:

Za mamu je najbolje pripremiti nešto od trudničke odjeće, prikladne za lako dojenje, a za bebu vam treba sljedeće:

  • pelene platnene ili jednokratne (2 komada)
  • pelene platnene (2 komada, ili više ovisno o godišnjem dobu ili načinu, recimo; dvije za široko povijanje, jedna ispod glave, jedna za prekriti lice ako je hladno)
  • benkica ili body
  • štramplice (odijelce ili kompletić)
  • čarapice
  • kapica (ako je hladno osim pamučne uzmite i vunenu)
  • švedska pelena (za eventualno široko povijanje)
  • jastuk ili dekica, ukoliko je hladno

Došlo je vrijeme da krenete kući. Pritom obavezno vodite računa da bebu u automobilu vozite sigurno, u autosjedalici za bebe, propisno postavljenoj i vezanoj. Svakako sjednite uz bebu na stražnje sjedalo. Nakon poroda trebala bi vas posjetiti vaša patronažna sestra. Ukoliko se ipak ne osjećate sigurno kod prvog kupanja/presvlačenja/njege pupka ili imate problema s dojenjem, primalje i savjetnice za dojenje rado će vas posjetiti u vašem domu, te vam pomoći i savjetovati vas.

Odjeća za prva 3 mjeseca

*6-12 benkica(uveličinama 56 i 62/68) ili 6-12bodyja(nekim mamama su praktičnijiod benkica, također u veličinama 56 i 62/68)
* 3-6 kombinezona (štramplica, odjelca, u svakoj veličini – 56 i 62/68)
* 1-2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
* 2 pamučne kapice
* čarapice i papučice
* 2 dekice

Pelene i njega

* 20-30 platnenih ili običnih (tetra) pelena, 5 -10 švedskih pelena (samo ako ćete bebu široko povijati), 6 -10 jednokratnih pelena dnevno, 10-20 gazica za brisanje, naročito ako beba „bljucka“ nakon dojenja. Razmislite o modernim platnenim pelenama umjesto jednokratnih. Platnene pelene imaju mnoge prednosti.
Kozmetika i kupanje: kadica, krema za guzu, maslinovo ulje (u početku se preporučuje koristiti što manje kozmetike i bebu je dovoljno kupati u čistoj vodi ili s nekoliko kapi maslinovog ulja), termometar za vodu, vlažne maramice, vata, štapići za uši za bebu, škarice s tupim vrhom, četka i češalj, 2-3 ručnika s kapuljačom te vam još može zatrebati parafinsko  ili neko prirodno ulje za tjemenicu, dječji sapun ili blaga kupka. Također su potrebne sterilne komprese za njegu kupka, termometar, čepići za snižavanje temperature (paracetamol), 2-3 kompleta pamučne posteljine za krevetić.
Za izlaske:
* autosjedalica
* kolica
* nosiljka (klokanica ili marama za bebu) – neke bebe jako vole biti uz majku i obožavaju se nositi, zato pažljivo odaberite vrstu nosiljke jer možda ćete bebu i kod kuće puno nositi. Npr. marame i sling nosiljke vrlo su praktične jer je beba prislonjena uz vas u fiziološkom položaju, a pritom imate slobodne ruke.
Kada ste sve nabavili (kupili, posudili), odjeću i opremu je potrebno oprati i pripremiti za bebu. Preporučujemo dječju odjeću prati odvojeno od odjeće odraslih, barem dok je beba sasvim mala. Novu odjeću je dovoljno oprati na 30 °C kako bi se uklonila prašina, a ako je posuđena treba pogledati ima li gdje koja mrlja koju treba odstraniti i oprati je prema uputama na etiketi. Obojena se odjeća obično pere na 40°C, a bijelo rublje je dovoljno oprati na 60°C. Iako se u perilicu za pranje rublja obično dodaju i omekšivači, za dječju ih je odjeću uputnije izbjegavati. Koža tek rođene bebe je izrazito osjetljiva i može reagirati i na prašak i na omekšivače te prouzročiti alergije. Alkoholni ocat u koji dodate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande sasvim je dobra zamjena za omekšivač. Ako baš ne možete bez omekšivača, nabavite neki od specijalnih „sensitive” varijanti namijenjenih osjetljivoj koži. U svakom je slučaju dobro pri pranju ponoviti ispiranje. Odjeću je najbolje sušiti na prirodan način, na suncu ili vjetru.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...