Otvaraju se savjetovališta za prevenciju i kontrolu debljine

Datum:

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, Marija Bubaš, potvrdila je da je Ministarstvo izradilo Akcijski plan za borbu protiv debljine. Otvorit jće se sestrinska savjetovališta koja će imati važnu ulogu u prevenciji i kontroli debljine.

Cilj Akcijskog plana je promicanje zdravih životnih navika i prevencija debljine”, istaknula je Bubaš na okruglom stolu “Dijagnoza debljine – kako riješiti problem?.
Sestrinska savjetovališta primarno će se baviti savjetovanjem i kontrolom kroničnih bolesti. Imat će ulogu i u prevenciji i kontroli debljine kako bi poboljšali pristup bolesniku i izbjegli stigmatizaciju.

Savjetovališta će biti mjesta gdje ćemo raditi na daljnjem jačanju zdravstvene pismenosti, poručila je Bubaš.

Povod za okrugli stol bio je nedavno održan stručni Forum o debljini na kojem su se okupili brojni medicinski stručnjaci s ciljem definiranja glavnih prepreka prilikom prevencije i liječenja debljine.

Suočavamo se s još jednom pandemijom – pandemijom debljine kojoj ne vidimo kraj, upozorio je danski veleposlanik Ole Henrik Frijs-Madsen.
Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a Davor Štimac istaknuo je da je “edukacija najvažnija kod djece od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole”.

Vrlo je važno djeci i roditeljima što prije komunicirati važnost uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti. Sve dok je u našemu narodu uvriježeno mišljenje kako je debljina odraz zdravlja i blagostanja, imamo velik problem. Tu paradigmu moramo mijenjati kod svih generacija, a to je moguće jedino neprekidnom i sustavnom edukacijom, naglasio je Štimac.

Tek dva posto dijagnosticirano

Zadnja istraživanja pokazuju da je 65 posto Hrvata pretilo ili prekomjerno teško. A samo ih dva posto ima dijagnosticiranu bolest prekomjerne težine.
Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), Nataša Ban Toskić, predložila je da se obiteljskim liječnicima omoguće dodatne medicinske sestre kako bi se mogli što revnije uključiti u borbu protiv debljine. Predloženo je i da se u zdravstvene kartone upisuje indeks tjelesne mase, određen visinom, masom i opsegom struka.

Predsjednik Hrvatskoga društva obiteljskih doktora, Dragan Soldo, upozorio je na izostanak algoritma postupanja. I upitao tko će dalje liječiti pacijenta kada se dijagnosticira debljina.
Upozoreno je i na visoku cijenu lijekova za liječenje debljine u Hrvatskoj jer ih velik dio stanovništva nema mogućnosti kupovati.

Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku sazvao je tematsku sjednicu 1. prosinca u podne na temu „Prevencija i liječenje u borbi protiv debljine”.
Raspravljat će o prijedlogu rezolucije koju ćemo predložiti Hrvatskome saboru na usvajanje, najavila je Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...