fbpx
back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostSpecijal Sol i ŠećerUnos šećera: kako uživati u slatkoj hrani, a ojačati zdravlje
Što je slatko, a što slađe

Unos šećera: kako uživati u slatkoj hrani, a ojačati zdravlje

Već pravilnim odabirom čokoladnog pudinga ili pečenjem domaće torte možemo uvelike smanjiti unos šećera, a da se pritom ne osjećamo zakinuto za slatko. Pregled osam parova namirnica otkriva u kojoj hrani i pićima se nalazi mnogo takozvanog skrivenog šećera te koji je odabir bolji za naše zdravlje.


Mnoge žitarice za doručak, napitci i deserti sadrže više šećera nego što mislimo. Prvi korak u smanjenju unosa dodanog šećera u prehrani je čitanje deklaracija na proizvodima koje kupujemo i odabir neprerađenih ili minimalno prerađenih proizvoda.


1 Energetske pločice lako napravite sami!
granola-ikona

Domaće energetske pločice na bazi žitarica i voća imaju nekoliko prednosti u usporedbi s kupovnim pločicama. U pravilu sadrže manji udio energije i šećera, a veći udio proteina i vlakana. Kad nemamo vremena za izradu vlastitih pločica, prednost treba dati pločicama koje sadrže isključivo suho voće i orašaste plodove bez dodanog šećera i sastojaka kompliciranih naziva.

Domaće energetske pločice

Domaće zobene pločice s jabukom

Sastojci za 12 pločica: 80 g krupnih zobenih pahuljica, 80 g sitnih zobenih pahuljica, 2 žlice chia sjemenki, 1 i pol žličica cimeta, 30 g otopljenog maslaca, 250 g pirea od jabuke, 20 g meda.

Priprema: zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješati sve sastojke. Smjesu utisnuti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje u jednom sloju debljine oko 2 cm. Peći oko 25 minuta. Ohladiti i rezati na pločice.

Nutritivne vrijednosti
za 1 pločicu (40 g):

Energija: 99 kcal

Masti: 3 g

Šećeri: 6 g

Proteini: 2 g

Sol: 0 g

Vlakna: 2 g

Kupovne energetske pločice

Voćno-žitna pločica s okusom šumskog voća i preljevom od jogurta, 30 g

Sastojci: voćni sastojci 33 % (kaša od višnje, jabuke i jagode 10 % (EU i izvan EU-a), koncentrirani sok od malina i borovnica (2 % kao sok), kupine 1 %), preljev od jogurta 33 % (šećer, palmina mast, obrano i punomasno mlijeko u prahu, jogurt u prahu 2 %, emulgator: sojin lecitin, aroma), glukozni sirup, šećer, ekstrudirani proizvod od žitarica 12,5 %, rižino i pšenično brašno, šećer, glukoza, palmino ulje, pšenični i ječmeni slad, kuhinjska sol, tvari za zadržavanje vlage: sorbitol i glicerol, kukuruzne pahuljice 5 % (kukuruz, šećer, kuhinjska sol, ječmeni slad), zobene pahuljice 4,9 %, palmina mast, modificirani škrob, arome, emulgator: saharozni esteri masnih kiselina, kiselina: limunska kiselina.

Nutritivne vrijednosti
za 1 pločicu (30 g):

Energija: 132 kcal

Masti: 5 g

Šećeri: 10,4 g

Proteini: 1,4 g

Sol: 0,12 g

Vlakna: 0,8 g


2 Iskoristite šećer porijeklom iz voća
muffin-ikona

Domaći muffin bolji je odabir za zdravlje u usporedbi s gotovom mješavinom za pripremu muffina jer unatoč sličnim hranjivim vrijednostima i količini ukupnog šećera, domaći muffin ima kvalitetniji sastav i većina dodanog šećera porijeklom je iz voća.

U izradi zdravijih kolača osim banana, savjetuje se koristiti
i pire od jabuka koji služi kao zamjena za šećer i ulje u kolačima.

Domaći muffin od banana

Banana bread muffin

Sastojci za 12 muffina: 3 zrele banane, 180 g integralnog pirovog brašna, 100 g meda, 60 g jogurta, 50 ml ulja, 1 jaje, 1 vanilin šećer, 1 i pol žličica cimeta, pola praška za pecivo.

Priprema: banane izgnječiti i dodati ostale sastojke. Sve dobro promiješati, smjesu uliti u papirnate kalupe i ispeći u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 min.

Nutritivne vrijednosti
za 1 muffin:

Energija: 140 kcal

Masti: 5 g

Šećeri: 9 g

Proteini: 3 g

Sol: 0,2 g

Vlakna: 3 g

Mješavina u prahu za pripremu muffina

Mješavina u prahu za pripremu kolača s komadićima čokolade

Sastojci: pšenično brašno, šećer, tvar za rahljenje (natrijev hidrogen karbonat, glukono-delta-lakton, dinatrijev difosfat), obrano mlijeko u prahu, jodirana sol, zgušnjivači (ksantan guma, E466), aroma.

Sastojci komadića čokolade: šećer, kakao masa, kakaov maslac, emulgator (suncokretov lecitin).

Priprema: u gotovu mješavinu za kolač dodati 1 jaje, 50 ml ulja i 125 ml vode. Umiješati, dodati komadiće čokolade, smjesu uliti u papirnate kalupe i ispeći u pećnici.

Nutritivne vrijednosti
za 1 muffin:

Energija: 157 kcal

Masti: 5,8 g

Šećeri: 9,6 g

Proteini: 2,5 g

Sol: 0,82 g

Vlakna: 0,5 g


3 Pahuljice mogu skrivati nepoželjene vrste šećera
Zobena kaša ikona

Kod odabira gotovih smjesa za pripremu zobene kaše za doručak savjetuje se prednost dati onim mješavinama koje su zaslađene voćem, a ne glukozno-fruktoznim sirupima, šećerom ili dekstrozom te valja obratiti pozornost i na udio soli jer neke smjese mogu sadržavati značajan udio soli.

Zobena kaša s okusom čokolade

Kaša za doručak s okusom čokolade

Sastojci: 41% integralne pirove pahuljice, 26 % integralne zobene pahuljice, 9 % sušene datulje, 7 % ekspandirani pir, 7 % pahuljice banane (95 % pire od banane, rižino brašno), 3,6 % kakao u prahu, 2,2 % sjeckani prženi lješnjaci, mljeveni tigrov oraščić, ekspandirani amarant. Svi sastojci su iz ekološkog uzgoja.

Nutritivne vrijednosti
za 1 porciju:

Energija: 236 kcal

Masti: 3,8 g

Šećeri: 7,8 g

Proteini: 7,8 g

Sol: 0 g

Vlakna: 6,5 g

Smjesa za pripremu zobene kaše s čokoladom

Smjesa za pripremu zobene kaše s čokoladom

Sastojci: 45 % zobene pahuljice, glukozni sirup, 14,6 % fruktoza, suncokretovo ulje, modificirani kukuruzni škrob, 3 % komadići tamne čokolade (šećer, kakao masa, dekstroza, emulgator suncokreta lecitin), kakao prah sa smanjenim udjelom masti, aroma, stabilizator E340, bjelančevine soje, sol, kompleks vitamina (C, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12, niacin, biotin).

Nutritivne vrijednosti
za 1 porciju (65 g):

Energija: 278 kcal

Masti: 9,1 g

Šećeri: 12,4 g

Proteini: 4,4 g

Sol: 0,31 g

Vlakna: 3,6 g


4 Kombucha: osvježenje i za crijevnu floru
Napitak ikona

Osim što sadrži dvostruko manje šećera u usporedbi s radlerom, kombucha sadrži nekoliko vrsta dobrih, probiotičkih, bakterija koje mogu blagotvorno djelovati na zdravlje.

Napitak s kombuchom

Kombucha

Sastojci: fermentirana kombucha* (voda, napitak od zelenog čaja*, šećer*, kombucha kultura*), napitak voćnog čaja s okusom kokosa* (voda, šećer*, voćni čaj s okusom kokosa*), ugljikov dioksid, prirodna aroma manga 0,041 %.

*iz kontroliranog organskog uzgoja

Nutritivna vrijednost
u 100 ml:

Energija: 14 kcal

Masti: 0 g

Šećeri: 3,1 g

Proteini: 0 g

Sol: 0 g

Napitak radler

Radler

Sastojci: mješavina piva (55 %) i osvježavajućeg bezalkoholnog pića (45 %) s okusom grejpa. Pasterizirano. Mutno. Alk. 2,5 % vol. Ekstrakt u osnovnoj sladovini: 10,9 %. Sastojci: svijetlo pivo (voda, ječmeni slad, pivski ječam, hmelj, ekstrakt hmelja), osvježavajuće bezalkoholno piće s okusom grejpa (voda, šećer, koncentrirani voćni sok 4,5 % (grejp 2 %, naranča, limun); regulatori kiselosti: limunska kiselina, magnezijev karbonat; ugljikov dioksid, prirodne arome, stabilizatori: pektin, brašno sjemenke rogača).

Nutritivna vrijednost
u 100 ml:

Energija: 43 kcal

Masti: 0 g

Šećeri: 6,6 g

Proteini: 0 g

Sol: 0 g


5 Sami dozirajte šećer i mlijeko u instant kavi
Kava ikona

Instant mješavine za kavu možda se čine praktičnima, međutim, sadrže značajan udio šećera. U prosječnoj “vrećici” instant kave postotak šećera je veći od 60 posto.

Šalica kave s mlijekom

Kava s mlijekom

Sastojci: 1 žličica instant kave, mlijeko 0,9 % m.m., 50 ml, šećer pola žličice (2,5 g).

Nutritivna vrijednost
za 1 porciju (1 šalica):

Energija: 39 kcal

Masti: 1 g

Šećeri: 5 g

Proteini: 3 g

Vlakna: 0 g

Sol: 0,07 g

Vrećica instant kave 3 u 1

Instant mješavina za napitak od kave 3 u 1

Sastojci: šećer (62 %), instant kava (15 %), potpuno hidrogenizirano kokosovo ulje, glukozni sirup, mliječne bjelančevine, laktoza (iz mlijeka), stabilizatori (E340, E452), emulgator (E471), tvar za sprečavanje zgrušnjavanja (E341).

Nutritivna vrijednost
za 1 porciju (1 vrećica: 15,2 g):

Energija: 70 kcal

Masti: 2 g

Šećeri: 8 g

Proteini: 0,4 g

Vlakna: 0,5 g

Sol: 0,01 g


6 Proteinski puding sadrži gotovo tri puta manje šećera!
Puding ikona

Kada se zaželimo pudinga, a nemamo vremena za pripremu domaćeg pudinga s manje šećera, među gotovim proizvodima na polici hladnjaka u supermarketu mudrije je izabrati proteinski puding s gotovo tri puta nižim udjelom šećera od klasičnog mliječnog pudinga sa šlagom.

Mliječni puding s okusom čokolade i ukrašen jagodama

Mliječni puding s okusom čokolade sa sladilima, bogat bjelančevinama

Sastojci: 87 % djelomično obrano mlijeko s 1,5 % mliječne masti bez laktoze (<0,1 g/100 g), mliječne bjelančevine, modificirani kukuruzni škrob, 1,8 % kakaov prah smanjene masti, zgušnjivač karagenan, stabilizatori (natrijevi fosfati, natrijevi karbonati), aroma, sladila (acesulfam K, sukraloza).

Nutritivna vrijednost
za 1 porciju (180 g):

Energija: 145,8 kcal

Masti: 2,9 g

Šećeri: 8,3 g

Proteini: 18 g

Sol: 0,5 g

Mliječni puding s kakaom i šlagom

Mliječni puding s kakaom i šlagom

Sastojci: sirutka, vrhnje 11 %, šećer, obrano mlijeko, modificirani škrob, kakaov prah smanjene masti 1,1 %, biljne masti (palmina, kokosova), škrob, glukozni sirup, želatina; zgušnjivači: karagenan, brašno sjemenke rogača, guar guma; emulgator: esteri mliječne kiseline mono- i digliceridi masnih kiselina. Vrhnje tučeno s pomoću dušika.

Nutritivna vrijednost
za 1 porciju (175 g):

Energija: 162,8 kcal

Masti: 4,2 g

Šećeri: 22,8 g

Proteini: 2,1 g

Sol: 0,1 g


7 Domaća torta – hranjivija i s kontroliranim te razumljivim sastojcima
Torta ikona

Ponekad popis sastojaka zvuči kao lekcija iz kemije s mnoštvom sastojaka za koje prosječna osoba nikad nije čula. Također, redoslijed sastojaka navedenih na deklaraciji puno govori o proizvodu, pa ako je prvi navedeni sastojak na popisu voda, tada vode ima najviše u proizvodu. U navedenoj gotovoj torti prva dva navedena sastojka su voda. U usporedbi s domaćim kolačem s višnjama, gotova torta ima gotovo 15 grama odnosno 3 žličice šećera više u jednoj kriški.

Kriška domaće čokoladne torte s višnjama

Domaći čokoladni kolač s višnjama

Sastojci: 330 g brašna, 170 g šećera, 200 ml mineralne vode, 100 ml ulja, 4 jaja, 50 g kakaa, 1 vanilin šećer, pola vrećice praška za pecivo, višnje iz kompota 250 g, 50 g komadića tamne čokolade.

Priprema: nauljiti kalup za pečenje i uključiti pećnicu na 190 stupnjeva da se zagrije. Sve sastojke osim višanja i komadića čokolade pomiješati i umutiti mikserom. Smjesu uliti u kalup, po vrhu raspodijeliti višnje i komadiće čokolade i peći oko 30 minuta.

Nutritivna vrijednost
za 1 porciju (125 g):

Energija: 396 kcal

Masti: 16,5 g

Šećeri: 21,3 g

Proteini: 7,8 g

Vlakna: 3,8 g

Sol: 0,26 g

Kupovna brzo smrznuta torta

Brzo smrznuta torta okusa čokolade i višnje

Sastojci: voda, biljni šlag (voda, suncokretovo ulje, palmina mast, šećer); stabilizatori: sorbitol, hidroksipropil celuloza; mliječne bjelančevine; emulgatori: esteri octene kiseline mono i diglicerida masnih kiselina, suncokretov lecitin; sol, arome, bojilo (beta karoten), punjenje od višnje (višnja min. 40 % šećer; sredstvo za želiranje: hidroksipropil diškrobni fosfat; regulator kiselosti: limunska kiselina, konzervans: kalijev sorbat, arome), kakao namaz: šećer, suncokretovo ulje, palmina mast, kakao u prahu s reduciranom masti (15 %), lješnjaci; emulgator: suncokretov lecitin; aroma: vanilin šećer, pšenično brašno; smjesa za kremu: šećer, modificirani škrob (krumpir), obrano mlijeko u prahu, sirutka u prahu (laktoza); zgušnjivač: karagenan; stabilizatori: kalcijev acetat, difosfat i pirofosfat, natrijev fosfat; sol; arome; bojila: kalcijev karbonat, anato: biksin i norbiksin… + još 40 sastojaka.

Nutritivna vrijednost
na 1 krišku (125 g):

Energija: 353,8 kcal

Masti: 17,4 g

Šećeri: 35,9 g

Proteini: 3,25 g

Vlakna: 0 g

Sol: 0,1 g


8 Pametan odabir slatkih grickalica
Keks ikona

Zobeni kolač s medom predstavlja bolji odabir od medenjaka ne samo zbog dvostruko nižeg udjela šećera, već i zbog kvalitetnog sastava.

Zobeni keksi s medom

Zobene bombice – zobeni kolač s bademima i kandiranom sušenom brusnicom

Sastojci: zobene pahuljice 34 %, bademi 17 %, kokosovo ulje, kandirane sušene brusnice 10 % (brusnice 60 %, šećer od šećerne trske, suncokretovo ulje) med 10 %, voda, sok od naranče 4 %, sjemenke smeđeg lana 2 %, cimet 1 %, ekstrakt vanilije.

Nutritivna vrijednost
u 100 g:

Energija: 499 kcal

Masti: 31 g

Proteini: 9,5 g

Šećeri: 20 g

Vlakna: 3,9 g

Sol: 0,02 g

Medenjaci s čokoladom

Medenjaci – medenjak s voćnim punjenjem i čokoladnim preljevom

Sastojci: medeno tijesto (pšenično i raženo brašno, šećer, med (15 %), dekstroza, mješavina začina; tvari za rahljenje: amonijev hidrogenkarbonat i natrijevhidrogenkarbonat; regulator kiselosti: E501 (kiseline: mliječna i limunska kiselina), voćno punjenje 25 % (šećer, voće 38 %: jabuka, marelica, šljiva), glukozni sirup; regulator kiselosti: limunska kiselina; konzervans (kalijev sorbat), čokoladni preljev 20 % (kakaova masa, šećer, kakaov maslac, palmina mast); emulgatori: suncokretov lecitin i E476.

Nutritivna vrijednost
u 100 g:

Energija: 370 kcal

Masti: 8,5 g

Proteini: 5,7 g

Šećeri: 42,2 g

Vlakna: 4,3 g

Sol: 0,08 g


ZA SAVJET O SVAKOM KONKRETNOM ZDRAVSTVENOM PROBLEMU OBRATITE SE IZRAVNO SVOJEM LIJEČNIKU ILI NADLEŽNOM ZDRAVSTVENOM RADNIKU. SANDOZ d.o.o. NE POSTAVLJA DIJAGNOZU NITI DAJE OSOBNE MEDICINSKE SAVJETE O BOLESTI I NAČINU LIJEČENJA.
MED-3-3-E/HR2503281731/2025-03-28

Pokrovitelj Specijala:

Sandoz

Podijelite članak:

Više iz Specijala

Više s Portala Zdravlje

Najnovije

Izabrali čitatelji

Naše rubrike