fbpx
AktualnoPlijesni i kvasci u vrtićima mogu uzrokovati kroničnu astmu i alergije

Plijesni i kvasci u vrtićima mogu uzrokovati kroničnu astmu i alergije

Određene građevne značajke i broj djece u vrtiću utjecali su na vrste gljivica koje se nalaze u njima. To sugerira da mnoge plijesni i kvasci vjerojatno imaju izvore u zatvorenom prostoru. Informacija je važna za razumijevanje porasta kroničnih bolesti poput astme i alergija kod djece, rekla je prva autorica studije s ovim zaključkom, dr. sc. Eva Lena Estensmo, Sveučilište u Oslu. Istraživanje je objavljeno u Applied and Environmental Microbiology, časopisu Američkog društva za mikrobiologiju.
Studija je motivirana porastom kroničnih alergija i astme, u kombinaciji s općim nedostatkom znanja o mikrobiomu u zatvorenom prostoru. Rast gljivica može dovesti do loše kvalitete zraka u zatvorenom. Neke su gljivice povezane s alergijskim reakcijama i respiratornim simptomima koji mogu dovesti do kroničnih respiratornih bolesti.
U svakom vrtiću promatran je uz ostale parametre, tip građevine, građevinski materijal, vrsta ventilacije, prisutnost štetnika, povijest oštećenja plijesnima, godina izgradnje, itd.
Studija je također uzimala u obzir podatke o okolišu, uključujući temperaturu i razinu vlage iznutra i izvana.
Budući mala djeca često unose organske materijale kao što su tlo i smeća iz prirode, vrtići mogu nakupljati dodatne organske supstrate koji potiču rast gljivica. Time se može objasniti njihova veća količina kao i plijesni nađeni u vrtićima nego u drugim zatvorenim prostorima.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike