fbpx
AktualnoOmogućite pacijentima pravo na izbor i liječenje

Omogućite pacijentima pravo na izbor i liječenje

Apel Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) prema Ministarstvu zdravstva navodi da su privatni poduzetnici u zdravstvu legalni pružatelji zdravstvenih usluga no da ih zdravstvena administracija tako ne tretira. 

  • Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama EU pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo. Nadalje, situacija u Hrvatskoj je u potpunom neskladu s praksom zemalja EU gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti. U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko 1 posto od ukupnog budžeta HZZO-a dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto – navode iz HUPUZ-a priopćenjem za javnost.

Kontinuirano ulaganje

Napominju da zbog nekorištenja kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora u konačnici zakinuti ostaju pacijenti na rastućim listama čekanja. Najavljenom zdravstvenom reformom to se treba promijeniti upravo na dobrobit pacijenata kojima, poručuju iz Udruge, nije važno u čijem je vlasništvu neka zdravstvena ustanova te imaju pravo odabrati gdje se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke. 

-Podsjećamo javnost da su poduzetnici u zdravstvu u svoje ordinacije i poliklinike uložili vlastita financijska sredstva, opremili ih vrhunskom i sofisticiranom opremom i stručnim kadrovima, kontinuirano ulažu u izobrazbu kadrova pa bi njihovo stavljanje u potpunu funkciju, osim smanjivanja lista čekanja itekako smanjilo troškove za zdravstvo u državnom proračunu – stoji u priopćenju HUPUZ-a koje potpisuje dr. Ivanka Trstenjak – Rajković, predsjednica te Udruge. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike