fbpx
AktualnoOboljeli od dijabetesa u visokom su riziku od teškog oblika COVID-19

Oboljeli od dijabetesa u visokom su riziku od teškog oblika COVID-19

Osobe s dijabetesom osjetljivije su na razvoj teških oblika covida-19. Osim toga, dijabetes udvostručuje rizik od smrti za zaražene virusom, upozorava istraživački tim predvođen znanstvenicima s Imperial Collegea u Londonu i Kineskog sveučilišta u Hong Kongu.

Analiza podataka o 23.000 dijabetičara iz 67 zemalja, objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet Global Health, pokazala je da oko 80 posto od približno 420 milijuna oboljelih od dijabetesa u svijetu živi u  srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Poseban je problem što velik broj oboljelih i ne zna da ima dijabetes, a među registriranim pacijentima, oko tri četvrtine dijabetičara ne može doći do adekvatnih zdravstvenih usluga.

Nedostupna skrb

Nadovezujući se na to istraživanje, Sveučilištu u Birminghamu u Velikoj Britaniji upozorilo je na  “velike nedostatke” u skrbi za dijabetičare u cijelom svijetu.Epidemija koronavirusa i posljedična nedostupnost zdravstvene zaštite samo su pogoršale situaciju, posebno u zemljama s niskim prihodom. Oboljelima nije dostupna osnovna skrb za sprječavanje komplikacija poput srčanog i moždanog udara ili pak od razvoja teških komplikacija COVID-a.

Kao zaštita od komplikacija neprepoznatog dijabetesa, savjetuje se obraćanje pažnje na simptome poput prekomjerne žeđi, učestalog mokrenja, neobjašnjivog gubitka težine, umora, smetnje vida, suhe kože i očiju, čestih infekcija. Preporuka je redovito kontrolirati šećer u krvi, krvni tlak i kolesterol – krvni tlak ne bi smio biti viši od 130/85 mmHg, a kolesterol, kažu, ne smije imati vrijednost višu od 5,0.

Uspostavljanje brže dijagnoze i omogućavanje šire dostupnosti liječenja tijekom idućih deset godina moglo bi rezultirati skokom “za oko 6 posto” u očuvanju zdravog života pacijenata s dijabetesom, ističu znanstvenici s Medicinskog fakulteta Harvard i Brigham ženske bolnice.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike