AktualnoObiteljski dr. -"bira" između 13 uputnica i oživljava - besplatno

Obiteljski dr. -“bira” između 13 uputnica i oživljava – besplatno

Budući da promjene uvijek kreću od primarne zdravstvene zaštite uz već ranije pobrojane anomalije i prijedloge koje je dala dr. Ljiljana Ćenan u ovom tekstu nastavljamo s tom temom.

Ono što pacijenti mahom ne znaju jest sustav koji se odvija u ordinacijama njihovih obiteljskih liječnika, nametnuta pravila koja su često bez potrebe i smisla, a za koja liječnici primarne snose odgovornost. Jedna od točki jest propisivanje lijeka; percepcija kako svi imamo pravo na bilo koji lijek nije točna jer HZZO ima svoja pravila, uvjete i klauzule oko svakog lijeka. Kad obiteljski liječnik izda recept za lijek koji nije u skladu sa svim tim onda on snosi sankciju. Dakle, ne radi se o tomu da nam liječnik ne želi propisati neki lijek nego ne smije. Zato iz primarne zdravstvene zaštite već godinama apeliraju na zdravstvenu administraciju da svaki liječnik neovisno u kojem dijelu sustava radi, kada propiše neki lijek da za njega odmah da i recept, a slijedom toga snosi i odgovornost ako je propisao nešto mimo pravila.

Čak 13 vrsta uputnica

Treba pojednostavniti sistem upućivanja. Ovaj sadašnji sa 13  mogućih uputnica je prestrašan. Postoje A, B, C i D uputnice. A može biti A1 (prvi pregled), A2 kontrolni pregled, A3 dijagnostička pretraga, A4 drugo mišljenje prema indikaciji izabranog liječnika, A5 konzultacija  bez pacijenta, A6 kontrolna dijagnostička pretraga. B može biti  B1 bolničko liječenje i B2 ponavljajuće bolničko liječenje, C može biti C1 sveobuhvatna obrada i C2 upućivanje na hitni prijem bolnice i C3 prijeoperativna obrada nepokretnih bolesnika. D može biti D1 ambulantno liječenje i D2 dnevna bolnica, nabraja nam dr. Ćenan. Iz svega toga lako proizađe učestala situacija koju pacijenti čuju “nemate dobru uputnicu”.

Najam na 7,5 sati

Kao koncesionari, za razliku od liječnika zaposlenika domova zdravlja, unajmljuju prostor upravo često od doma zdravlja. S posljednjom reformom uvjeti tog najma bili su dosta velika javna tema no jedan od apsurda koji direktno može utjecati i na pacijente jest uvjet najma na 7,5 sati dnevno. Dakle, ako liječnik koji ima ovakav uvjet najma ostane duže može mu se otkazati ugovor za prostor.

Ne(mogućnosti) rada

Jučer se u mojoj ordinaciji  po dolasku u čekaonicu srušio pacijent. Bilo je nekoliko minuta prije podne. Započeli smo reanimaciju i pacijenta je pred 13 sati odvezao tim 1 HMP-a Vinkovci. Bio je bez svijesti, ali je disao i srce je radilo.  Pacijent  je živ, trenutno hospitaliziran u KBC Osijek. Sat i pol nakon što je pacijent odvezen, nakon što smo rasčistili sobu u kojoj smo reanimirali i nakon što smo riješili potrebe još 15-ak pacijenata koji su uredno čekali u čekaonici da i njihove zahtjeve i potrebe obavimo, sjela sam upisati u zdravstveni karton što je sve učinjeno kod navedenog pacijenta. Šokirana sam shvatila da ne mogu upisati ni postupak reanimacije niti defibrilacije, opisala je dr. Ćenan.

Dakle, sustav kao takav ne poznaje niti daje mogućnost da obiteljski liječnici oživljavaju pacijenta i da im je to dio posla koji je plaćen. Kako će reći ova liječnica, u inozemstvu njihovi kolege rade biopsije kože, uklanjaju madeže, uvode inzulin itd., a kako je rekla u ranijem tekstu u Hrvatskoj ih sustav tjera da postanu propisivači uputnica i recepata.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike