fbpx
Živi zdravoNovi način ranog utvrđivanja rizika od kardiovaskularnih bolesti

Novi način ranog utvrđivanja rizika od kardiovaskularnih bolesti

Istraživači zagovaraju uvođenje novih smjernica za otkrivanje srčanog rizika i kažu da bi rezultati mogli utrti put za rano liječenje, što bi moglo pomoći u smanjenju obolijevanja i stope smrtnosti.
Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u svijetu i uključuju širok raspon bolesti, kao što su moždani udar i infarkt miokarda. Podaci koji se općenito koriste za procjenu povišenog srčanog rizika su referentne vrijednosti za “loš” LDL kolesterol. U nekim medicinskim stanjima mjere se i druge vrste čestica masti zajedno s apolipoproteinima, koji prenose kolesterol u krv.

Alternativni marker

Međunarodne smjernice za kardiovaskularne bolesti preporučuju korištenje apolipoproteina apoB, koji prenosi “loš” kolesterol, kao alternativnog markera rizika za osobe s dijabetesom tipa 2, prekomjernom tjelesnom težinom (visoki BMI) i vrlo visokim razinama lipida u krvi. Nedavna istraživanja su, međutim, ukazala na važnost uključivanja i apolipoproteina apoA-1, koji prenosi “dobar” zaštitni i protuupalni HDL kolesterol. Izračunavanje omjera apoB/apoA-1 daje kvocijent rizika koji odražava ravnotežu između “loših” čestica masti koje ubrzavaju aterosklerozu i “dobrih” zaštitnih čestica apoA-1 koje zaustavljaju proces.

U studiji su znanstvenici analizirali vezu između kardiovaskularnih bolesti i vrijednosti apoB/apoA-1 kod više od 137.000 švedskih muškaraca i žena u dobi od 25 do 84 godine. Pojedinci su praćeni 30 godina, tijekom kojih je 22.000 patilo od nekog  kardiovaskularnog incidenta. Temeljeći studiju na velikoj bazi podataka (AMORIS), znanstvenici su povezali laboratorijske analize s nekoliko registara kliničkih dijagnoza.

Trostruko veći rizik

Rezultati pokazuju da što je veća vrijednost apoB/apoA-1, to je veći rizik od infarkta miokarda, moždanog udara i potrebe za koronarnom intervencijom i kardiokirurgijom, kaže Göran Walldius, viši autor i profesor emeritus.
Osobe s najvišim vrijednostima apoB/apoA-1 imale su 70 posto veći rizik od teških kardiovaskularnih bolesti i gotovo utrostručili rizik od infarkta miokarda u usporedbi s onima s najnižim vrijednostima apoB/apoA-1. Osobe s najvećim kvocijentom rizika također su bile više pogođene teškim kardiovaskularnim bolestima mnogo godina ranije od osoba s najnižim vrijednostima apoB/apoA-1. Veza je uočena i kod muškaraca i kod žena, a povišene razine mogle su se otkriti već 20 godina prije pojave kardiovaskularnih bolesti.

Rano preventivno liječenje i informacije o kardiovaskularnom riziku su, naravno, važni u omogućavanju pojedincima da upravljaju svojom rizičnom situacijom, kaže Walldius, ističući kako rano liječenje uz spašavanje života i čuvanje zdravlja može smanjiti financijsko opterećenje javnih zdravstvenih službi.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike