Nogalo tvrdi da je Srebrnjak devastiran, Možemo se ograđuje od uvjerenja novog ravnatelja
bivši ravnatelj DB Srebrnja, dr. Boro Nogalo, foto: Damir Špehar/PIXSELL

Izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak nije označio kraj kontroverzi te zagrebačke bolnice nego naprotiv postaje i političko pitanje metropole.

Dok iz platforme Možemo priopćenjem komentiraju kako ravnatelja ne bira ni gradonačelnik niti stranka nego Upravno vijeće, bivši ravnatelj Srebrnjaka, dr. Boro Nogalo, kaže da je zagrebački gradonačelnik vjerovatno imao dobre namjere no da mu je, kako kaže, podvaljeno.
Meni je jasno da se u ovoj zemlji sve gradilo, ulagalo se u mnoge zagrebačke bolnice, pulsku, sad i riječku, ali pedijatrijske su ustanove sramotno zapostavljane. Istina je da nikoga nije bilo briga da unaprijedi uvjete rada i da smo mi shvatili kad nam dođe dijete s respiratornim bolestima, a ima probleme s upalama ušiju, krajnika, pluća itd, da smo morali ići na sveobuhvatniju skrb kako bi obrada bila napravljena brzo, za dan-dva, nekad i jednodnevnom kirurgijom riješena. Naišli smo na problem da mi rješavamo brzo liste čekanja i obradu, a kad dijete pošaljemo u druge bolnice koje imaju pedijatrijske odjele, na neke pretrage, čekaju dugo, i lutaju sustavom. Zato je imalo smisla razvijati obuhvatniju skrb – govori dr. Nogalo navodeći da je Srebrnjak prešao gradske okvire.

Ova je bolnica, podsjetimo, iznimnom medijskom temom postala dobivanjem vrijednog EU projekta, a radi njega potom postala i mjesto raskola te medijske afere.

Bivši ravnatelj dr. Nogalo nam kaže da će i dalje o svemu otvoreno govoriti i sa današnje pozicije sindikalnog povjerenika Srebrnjaka, a na komentare da je bio Bandićev čovjek kaže:
– Pa kakva sanacija, pogledajte sve ostale bolnice i pogledajte, sad Srebrnjak ima dug od gotovo 50 milijuna kuna, za ostale bolnice da ne govorim. Srebrnjaku je plaćeno ono što je fakturirao i pokrio radom izvan limita, oko milijun kuna godišnje. Može li se to uspoređivati? Naravno, sad su svi u ćorsokaku jer ono što sam sa timom stvarao godinama prijeti da nestane u jednoj ustanovi koja je oslabljena financijski, strukturom i upravljački. Ali da se razuijemo, planirano. Sad se govori o projektu Nacionalne bolnice, pa tamo gdje bi trebala biti sve je propalo, to bi trebala ogromna ulaganja umjesto da se pustilo Srebrnjak da izraste u ono ka čemu je uspješno krenuo. Sa svim članovima tima smatrao sam taj EU projekt svojim životnim djelom, a prof. dr. sc. Mirjana Turkalj koja je voditeljica projekta ja sam zamjenik voditeljice u tome projektu, trebala bi bez opstrukcija kao iznimno stručna dovršiti taj projekt. Pogledajte u UV sjede i ljudi povezani sa onima koju su bili i još su pod istragama oko svih tih smjena u doba prof. dr. Stavljenić Rukavine. A što se tiče prim. dr. sc. Richtera čak mislim da je njegova dokumentacija za natječaj nelegitimna; on je prvo trebao zatražiti zamrzavanje mirovine i dozvolu od Ministarstva zdravstva pa se onda javiti na natječaj, a on to radi tek sada. I uostalom, znate tako veliki projekti iz EU fondova, mora se dobro razumjeti njihova tehnologija, standardi koje morate zadovoljiti, a ne mislim da je taj izbor dobar. Mislim da je porazan. Primarijus je dobar stručnjak u pedijatriji, ali ja sam tim izborom zgrožen. Da ne raspravljamo sad svjetonazore, Srebrnjak je metafora za organizacijsku, financijsku i upravljačku devastaciju ustanove – stava je Nogalo.

Razvoju Srebrnjaka ćemo svjedočiti no u svakom slučaju pravno je to i dalje, gradska, zagrebačka bolnica za koju iz Možemo priopćenjem poručuju, uz ostalo, da 30 godina liječnici i drugo osoblje nisu mogli napredovati jer nisu “nečiji” te kako oni dokidaju praksu dovođenja “svojih” ljudi.
Priča je to koja će zasigurno imati još puno nastavaka, uz ostalo istim priopćenjem iz zagrebačke politike se ograđuju od stavova novoizabranog ravnatelja dr. Richtera navodeći da su njegova uvjerenja “fundamentalno suprotna uvjerenjima Možemo i gradonačelnika Tomaševića”.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments