fbpx
Zdravstvena pismenostKirurg Mumlek o raku usne šupljine, bolesti koju kasno otkrivamo

Kirurg Mumlek o raku usne šupljine, bolesti koju kasno otkrivamo

U travnju se obilježava svjesnost o tumorima glave i vrata pa tako i Tjedan osviještenosti o karcinomu usne šupljine. Bio je to povod za razgovor s Ivanom Mumlekom, dr. med., spec. maksilofacijalne kirurgije i subspec. plastične kirurgije glave i vrata KBC-a Osijek. Kako kaže, u sklopu podizanja svijesti o tim bolestima, u Zavodu su organizirani preventivni pregledi u okviru Dana otvorenih vrata.
– To je dan kad svi koji žele obaviti preventivni pregled mogu doći bez uputnice. Ono što je dobro jest da za pregled nije potrebno čekanje. Obično taj dan oko 60 pacijenata prođe kroz našu ambulantu, pojašnjava dr. Mumlek. Dodaje kako u puno slučajeva nije potrebna opsežna pretraga za potvrdu dijagnoze.

Nužna rana detekcija

Porazno je što se više od 50 posto pacijenata s karcinomom usne šupljine te usnog dijela ždrijela, nažalost, na prvi pregled javlja kad je već riječ o lokoregionalno uznapredovaloj bolesti. To znači da se bolest proširila u okolne limfne čvorove i nalazi se u III. i IV stadiju. To pokazuje, kaže naš sugovornik, da je svijest o oralnim bolestima u Hrvatskoj na iznimno niskim razinama. Kirurzi, onkolozi, radiolozi, patolozi, citolozi i drugi koji sudjeluju u liječenju bolesnika s ovim bolestima, kaže dr. Mumlek, iznimno su nesretni zbog nebrige za oralno zdravlje. Naime, uspješnost liječenja, a time i prognoza bolesti u poodmaklom stadiju puno je lošija nego u početnom.

– Još nas više žalosti što se dijagnoza postavlja vrlo jednostavnim kliničkim pregledom, a i dalje je visok postotak onih koji nam dolaze kasno. Djelomična je odgovornost na samim pacijentima. Jer ako znamo da su kao faktori rizika obolijevanja tih pacijenata prekomjerna upotreba duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, vidljivo je da oni ne odlaze na preventivne preglede, poručuje dr. Mumlek.

Dodaje i da se pacijenti javljaju tek kad osjete značajne tegobe poput nemogućnosti govora, gutanja pa i jakih bolova. Kad je u pitanju KBC Osijek, godišnje se na Zavodu za MFK liječi stotinjak pacijenata s najtežim oblicima tumora glave i vrata. S obzirom da tumori glave i vrata obuhvaćaju heterogenu skupinu tumorskih entiteta različitih sijela, kaže, najveću skupinu osim pacijenata s karcinomima usne šupljine i orofaniksa čine oboljeli od kožnih karcinoma, a rjeđe s tumorima nosnih i paranazalnih šupljina, tumorima žlijezda slinovnica i sl.

HPV kao uzročnik

Uz uzroke oboljenja u vidu cigareta i alkoholnih pića, posljednjih 20-ak godina pločasti karcinom usnog dijela ždrijela povezan je s HPV infekcijom, s visokorizičnim podtipovima virusa. Riječ je o etiološkom faktoru HPV infekcije iz domene spolno prenosivih bolesti. Najčešće lokalizacije tumora glave i vrata su usna šupljina, grkljan i usni dio ždrijela. Unutar usne šupljine najčešće podlokalizacije su karcinomi jezika, podjezične regije, desni te obrazne i sluznice tvrdog nepca. Dr. Mumlek naglašava da su po učestalosti tumori kože najčešća skupina karcinoma, čak do mjere da su izuzeti od standardnih epidemioloških analiza. Zabrinjava što se kod tumora glave i vrata u posljednjih 40-ak godina stopa petogodišnjeg preživljenja nije značajno promijenila. Od navedenih bolesti češće obolijevaju muškarci.

Vodite računa o oralnom zdravlju

– Na našem Zavodu već 20-ak godina izvodimo najsloženije resekcije u području onkološke kirurgije glave i vrata. Ukoliko je potrebno i rekonstrukcije mikrovaskularnim režnjevima koji čine zlatni standard liječenja ovakvih pacijenata. Tako naši pacijenti ne moraju odlaziti u druge kliničke bolničke centre. Mogu ponosno reći da u većini slučajeva dobivaju skrb jednaku onoj u puno poznatijim onkološkim centrima, naglašava dr. Mumlek.
Naposljetku, uz već navedenu prevenciju suzdržavanja od pušenja i konzumacije alkoholnih pića, ključ uspješnog liječenja je rana detekcija primarnog tumora. To podrazumijeva rane preventivne preglede ne samo na Zavodu već i kod liječnika primarne zdravstvene zaštite te stomatologa. Liječnik dentalne medicine kao i obiteljski liječnik, dodaje dr. Mumlek, može preventivno obaviti pregled usne šupljine te posumnjati na problem.
– Takvi tumori uspješnije se liječe u svojoj ranijoj fazi. Voljeli bismo kad bi pacijenti dolazili u početnim stadijima bolesti. Tada bi i ishod liječenja bio bolji i uspješniji. Stoga preporučujem svima da vode računa o svome oralnom zdravlju dok nije kasno, naglašava dr. Mumlek.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike