fbpx
Zdravstvena pismenostDr. Karlica o utjecaju ekrana na vid i zdravlje djece

Dr. Karlica o utjecaju ekrana na vid i zdravlje djece

U ova tehnološki moderna vremena djeca počinju koristiti digitalne uređaje čim ih njihovi mali prsti mogu nositi. Porazno zvuči podatak da se čak 72 posto djece koristi tabletima i pametnim telefonima, a više od trećine ih ima manje od dvije godine! Tvrdi to doc. dr. sc.  Dobrila Karlica, oftalmoginja iz Splita koja već duže vrijeme prati utjecaj tehnologija na zdravlje očiju djece.
Za sve je krivo ‘plavo svjetlo’, termin koji smo počeli upotrebljavati upravo u vrijeme brzorastuće tehnologije i naše ovisnosti o ekranima.

– Plavo svjetlo su elektromagnetski valovi brzine 300 tisuća km/sec (u vakumu) valne dužine od 0.4-0.7 mikrona. Izazivaju svjetlosni osjet na mrežnici oka. Sunčeva svjetlost sadrži crvenu, narančastu, žutu, zelenu i plavu svjetlosnu zraku te mnoge nijanse ovih boja, ovisno o energiji i valnoj duljini svake zrake (elektromagnetska radijacija). U kombinaciji ovaj spektar obojenih svjetlosnih zraka stvara ono što mi zovemo sunčeva svjetlost. Odnos između valne duljine svjetlosnih zraka i količine energije koju sadrže je obrnuto proporcionalan. Svjetlosne zrake dužih valnih duljina sadrže manje energije i obrnuto. Zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne duljine, znači i manje energije. Zrake na plavom kraju imaju kraće valne duljine, znači i više energije, – objašnjava dr. Karlica upozoravajući na opasnost od plavog svjetla.

Izvori plavog svjetla

– Plavo svjetlo je posvuda. Sunčeva svjetlost glavni je izvor plave svjetlosti, tako da smo plavoj svjetlosti najviše izloženi kada provodimo vrijeme vani na dnevnom svjetlu. Postoji i mnogo drugih izvora plavog svjetla koji su izumi čovjeka, uključujući fluorescentna i LED
osvjetljenja te razne ekrane.
Računalni ekrani, tableti, pametni telefoni i slični digitalni uređaji emitiraju značajnu količinu plavog svjetla. Količina plavog svjetla emitiranog od strane ovih uređaja je samo djelić onoga što emitira sunce,  kaže dr. Karlica.

Međutim, količina vremena koju ljudi provode koristeći ove uređaje, držeći ih pritom vrlo blizu očima, izaziva pojavu zamagljenog vida, duplih slika, suhoće, crvenila, iritacije oka,  glavobolja, bolova u vratu i leđima što je direktna posljedice prekomjernog korištenja
elektroničkih uređaja.
– Ovo svjetlo kratke valne duljine i visoke energije na plavom kraju vidljivog svjetlosnog spektra, rasprši se lakše nego ostale vidljive svjetlosne zrake kada emitiraju zračne i vodene molekule u atmosferu, napominje dr. Karlica, a ova je svjetlost posebno opasna za dječji vid.
– Istraživanja pokazuju kako efekti plavog svjetla koje dolazi od monitora video igara, mobitela, tableta, računala i televizora mogu utjecati na vid djeteta kao i na njihovo sveukupno zdravlje. To ne znači da im u potpunosti treba zabraniti korištenje tih uređaja, govori nam splitska oftalmologinja.

Opasan efekt

Što učiniti, kako uopće napraviti granicu dopuštenog kad su djeca u pitanju?
– Djeca do treće godine života ne bi smjela biti izloženi plavoj svjetlosti ekrana. Plavo svjetlo, koje je dio spektra vidljivog ljudskom oku, osigurava dobro osvjetljenje te može
pojačati osjećaj dobrog raspoloženja. To bi moglo objasniti zašto djecu toliko privlači
svjetlost raznih uređaja.
No efekt plavog svjetla na vid može biti potencijalno opasan, ovisno o količini vremena koje
dijete provede pred ekranom. Njihove, još nedovoljno sazrele oči, nisu razvile zaštitne pigmente koji bi filtrirali dio plave svjetlosti koja dolazi cijelo vrijeme kroz zaslon uređaja, kaže dr. Karlica.
Među vodećim rizicima izloženosti plavoj svjetlosti je smanjenje izlučivanja melatonina,
hormona koji je odgovoran za kvalitetan san. To pak dovodi do smanjene kvalitete sna, nedostatka dubokog sna u djece što može uzrokovati i promjene u ponašanju. Plavo svjetlo, također, može pridonijeti retinalnom stresu, što može dovesti do rane makularne
degeneracije.

Zaštitne tehnike

Većina svjetlosti kojoj smo danas izloženi je plavo svjetlo digitalnih uređaja. Naše rožnica i leća ne mogu blokirati ili reflektirati plavo svjetlo.
– Jedan od najlakših načina kako zaštititi djetetov vid od efekata plavog svjetla je da se ograniči vrijeme provedeno na elektroničkim uređajima. Preporuča se ugasiti uređaj najmanje jedan sat prije polaska na spavanje. Također, moguće je prigušiti svjetlinu uređaja, što bi trebalo smanjiti količinu plave svjetlosti. Biti između djeteta i njegova uređaja nije lak posao, no bilo bi korisno navikavati ih da prakticiraju ove zaštitne tehnike od ranog djetinjstva. Kao zaštita može se koristiti pravilo zvano 20-20-20. Odvratiti pogled od ekrana svakih 20 minuta i gledati nešto u udaljenosti od 20 stopa (cca 6 metara) po 20 sekundi ili 60 minuta rada na ekranu i 15 minuta gledati u daljinu.

Također, potrebno je dobro treptanje kako bi se oko vlažilo da se izbjegne suhoća očiju. Dugotrajan rad na blizinu dovodi do miopizacije oka (povećanje minus dioptrije), što danas predstavlja jedan od većih problema vida dječje dobi. Dokazano je da je za vrijeme pandemije korone, kada
su djeca boravila više u kući koristeći više elektroničke uređaje, statistički znčajno došlo do
povećanja minus dioptrije, kako kod one djece koja su već nosila naočale tako i kod onih koji ih prije nisu nosili.

Uloga vitamina E

Na dnevnom svjetlu, plavo svjetlo može biti korisno te igra važnu ulogu u podizanju pozornosti i raspoloženja. Međutim, nismo pripremljeni za toliko emitiranje plavog svjetla, koliko smo mu trenutno izloženi. Kako bi dokazala koliko je upotreba mobitela, tableta i ekrana opasna za oči napomenula je rezultate nedavnih istraživanja.
– Nedavne studije pokazale su kako duže izlaganje plavom svjetlu može oštetiti retinu, iako
zapravo nije jasno kako se to događa. Međutim, istraživači su željeli saznati zašto ta oštećenja nisu veća, obzirom na količinu izloženosti plavom svjetlu.
Otkriveno je kako molekule vitamina E u našim očima umanjuju štetu nastalu predugom
izlaganju plavom svjetlu. Nažalost, kako starimo, količina E vitamina se smanjuje i gubimo
zaštitu od plavog svjetla – kaže dr. Karlica.
Savjete koji se tiču djece trebalo bi primijeniti i na nas odrasle. Pokušati koliko god možemo smanjiti vrijeme provedeno uz ekran, više boraviti u prirodi, umjesto u mobitel, gledati u okoliš. Smirit ćete živce, ‘očistiti’ se od nepotrebnih vijesti i barem donekle sačuvati vid.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike