Nobelova nagrada za medicinu dvojici znanstvenika za otkriće receptora u koži
foto: Shutterstock

Profesor David Julius, fiziolog s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu i prof. Ardem Patapoutian, neuroznanstvenik iz Scripps Research u La Jolli u Kaliforniji, dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju u 2021. godini.

Nagrađeni su zbog otkrića receptora u koži koji osjećaju toplinu, hladnoću i dodir – što ih čini važnim za preživljavanje. Nagrada, koju je u ponedjeljak objavila Nobelova skupština na Institutu Karolinska u Stockholmu, vrijedna je 10 milijuna švedskih kruna (845.000 funti), koju će dobitnici podijeliti ravnopravno.

Profesor Patrik Ernfors, stručnjak za senzornu biologiju na Institutu Karolinska i član Nobelovog odbora rekao je da je ovaj rad otključao jednu od tajni prirode objašnjavajući molekularnu osnovu za osjet temperature i mehaničke sile. Prestižne nagrade za postignuća u znanosti, književnosti i miru stvorene su i financirane oporukom švedskog izumitelja i biznismena Alfreda Nobela. Dodjeljuju se od 1901., a nagrada za ekonomiju prvi put je uručena 1969. godine.

Otkrića mogu dovesti do razumijevanja mehanizama nastanka mnogih bolesti, ali i za njihovo liječenje.  U znanstvenim se krugovima nagađalo kako bi ovogodišnji Nobel mogao pripasti izumiteljima mRNA cjepiva protiv korona virusa, ali se to nije dogodilo.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments