Mediji – ključan partner u zdravstvenom opismenjavanju

Datum:

Zdravlje je nacionalni resurs i za njega nema nezainteresiranih. Nijedan sustav, ustanova ili pojedinac, međutim, ne može taj resurs koristiti bez znanja.
Za portalzdravlje.hr od prvog dana rada zdravstvena pismenost je platforma kojoj dnevno pridodajemo sadržaj i znanja struke. Od čuvanja zdravlja do bolesničkih prava.

Uloga medija tu može biti ključna i zajedno s Večernjim listom vjerodostojno smo preuzeli tu ulogu.

Kao medijski profesionalci specijalizirani za područja zdravlja i liječenja dnevno uočavamo potrebu za informacijama koje su provjerene, pouzdane i točne.
Još uvijek nakon pregleda kod liječnika ne razumiju svi informacije o svojem stanju, zdravlju, primjeni lijekova. Ili, neke od informacija ni ne traže. Koliko smo uopće pripremljeni da s onima koji nas liječe liječe budemo u partnerskom i savezničkom odnosu. Zdravlje definitivno nije više samo u rukama zdravstvenih profesionalaca.
No, zdravlje dakako počinje puno prije nego što se pojavimo u nekoj ordinaciji. Od toga kako poučavamo djecu osnovnim higijenskim navikama, kojim ih prehrambenim navikama učimo od najranije dobi, preko adolescencije do osobnih stavova, znanja i navika vezanih za zdravlje.

Kvaliteta života

Ovu veliku temu u prvi plan stavila je i EU. I naša reforma zdravstva prepoznaje je kao nezaobilaznu. Tiče se elementarnih, a potom i specifičnih znanja nužnih da bismo očuvali zdravlje i vitalnost. Ne samo produljili godine života nego da bi u tim godinama bili funkcionalni.
Gotovo svaki drugi stanovnik Hrvatske ima neku dugotrajnu ili kroničnu bolest. Razloga je oko nas i previše da zdravstvenu pismenost shvatimo ozbiljno jer je to ono što će više od mnogo čega drugog utjecati na kvalitetu našeg života. Od činjenice da nas zatrpavaju nevjerodostojnim informacijama do toga da nam se vraćaju bolesti koje smo bili iskorijenili. Ali i u svjetlu jednog od globalno najrazornijih zdravstvenih problema, pandemije covid bolesti, naučili smo, koliko su i elementarne higijenske mjere moćne.

Nađa Berbić
Nađa Berbić, foto: privatna arhiva

U paradoksima današnjeg vremena, kad su tehnologije sve sofisticiranije, medicina nije uvijek dostupna u mjeri koju trebamo, vrijeme je vratiti se na osnove zdravstvene pismenosti.
Pokazalo se da dobro obaviješteni i zdravstveno pismeni čuvaju zdravlje bolje, skraćuju svoj put do liječenja ili izliječenja, da su bolje orijentirani u potrazi za izvorima informacija i da manje troše na svim razinama zdravstvenog sustava. Konačno, njihovi zdravstveni ishodi su bolji.

Javno zdravstveni problem

Na potrebu zdravstvenog opismenjavanja i njegovu važnost ukazuju zdravstveni profesionalci. Tema je našla svoje mjesto i na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Portalzdravlje.hr dnevno donosi niz edukativnih tekstova, koji bi nam mogli pomoći rasvijetliti, a možda i redefinirati pojam zdravlja, njegova čuvanja. I kad je to potrebno, pravilnog liječenja. U tome nam pomažu stručnjaci, ali i građani, bolesnici te udruge. Pokazalo se da je zanimanje publike veliko i da je zdravstvena pismenost značajan javno zdravstveni problem koji se ne može odgađati. Pridružite nam se stoga u vraćanju vrijednosti pojmu zdravlja i njegovog očuvanja. Pravodobnog i ciljanog liječenja. Ovaj projekt koji podržava i Ministarstvo zdravstva predstavit ćemo na uvodnoj konferenciji 31. siječnja u Zagrebu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...