Potvrđen porast RSV infekcija i u Hrvatskoj, najčešće hospitalizirana mala djeca

Datum:

Samo prošli tjedan 87 brisom potvrđenih je slučajeva infekcije RSV virusom u djece. Odgovor je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na naš upit o situaciji s obolijevanjem beba i malene djece od ovog infekta. Respiratorni sincicijski virus (RSV) paralizirao je američki zdravstveni sustav, a epidemija je stigla i u Europu o čemu smo pisali ovdje.

HZJZ nema službene podatke o hospitaliziranima radi RSV-a u Hrvatskoj. No, kako su pojasnili, prema podacima o praćenju doc.dr. Irene Tabain, voditeljice Referentnog centra Ministarstva zdravstva za virološku dijagnostiku infekcija dišnog i probavnog sustava, Službe za mikrobiologiju HZJZ, uočen je porast potvrđenih uzoraka RSV infekcija u djece. Iz uzoraka koje na dijagnostičku obradu šalje Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević posljednjih tjedana u odnosu na ranije sezone. Sa 87 potvrđenih RSV infekcija u prethodnom tjednu), naveli su.

Porast u Europi

Također, iz HZJZ-a navode i kako je prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) uočen porast RSV infekcija i hospitalizacija.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) najčešće uzrokuje sezonske infekcije dišnog sustava. Može uzrokovati i pojedinačne slučajeve koji se javljaju sporadično tijekom cijele godine.
Kod nas kao i u ostalim područjim s umjerenom klimom epidemije RSV-a se javljaju od studenog do travnja. S vrhuncem tijekom siječnja i veljače, u epidemijskim ciklusima.
Iako se često očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava RSV može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava. Poput bronhiolitisa i upale pluća.

Najčešći bronhiolitis

RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece simptomi bolesti se javljaju 4-6 dana od infekcije. Većina se djece oporavi unutar 7-14 dana, objašnjavaju iz Zavoda.
Kad se kod djece prvi put pojavi ova infekcija u njih 25-40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije. Od 1000 oboljele djece njih 5 – 20 mora se liječiti u bolnici. Najčešće su to djeca mlađa od 6 mjeseci, dodali su iz HZJZ-a.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...