fbpx
Prava pacijenataKad lijekovima istekne rok - gdje ih baciti i tko ih je dužan zbrinuti

Kad lijekovima istekne rok – gdje ih baciti i tko ih je dužan zbrinuti

Svaki lijek na svojoj ambalaži ima otisnut datum roka uporabe. Pretpostavlja se da većina građana vodi računa o tome da stari lijek baci. No, ne može to učiniti bilo gdje. Lijekove trebaju odložiti u reciklažna dvorišta ili pak odnijeti u ljekarne. Ipak ne postupa svaka ljekarna jednako po tom pitanju. Naša sugovornica iz Osijeka svjedoči o svom nedavnom iskustvo kada je odnijela lijekove u jednu od ljekarni gdje su pristali uzeti samo tzv. „tvrde” lijekove. Za one u drugim oblicima uputili su je u reciklažno dvorište.

Selekcija lijekova

– Smatram da je lijek, u kojem god obliku bio. Nije mi bilo jasno da su mi primili sve  tablete, a kreme i kapi ne. Vidljivo je, naime, da je riječ o lijeku koji je ispisan na ambalaži i nisu mi jasna pravila. Osim toga, nije svakome reciklažno dvorište dostupno i vjerujem da je manja šteta da su mi u ljekarni primili kreme i kapi nego da sam ih bacila u komunalni otpad – priča Osječanka koja je neupotrebljive kreme i kapi ipak odnijela u reciklažno dvorište.
U većini ljekarni prima se sav farmaceutski otpad, dakako izuzev medicinskog koji ni nisu dužni primiti. Prema odgovoru koji smo dobili od Hrvatske ljekarničke komore svi oni postupaju ispravno.
– Neovisno o obliku farmaceutskog pripravka (tablete, sirup, tekućina…) ljekarne trebaju preuzimati stare lijekove s primarnom ambalažom. Ljekarne su dužne od građana preuzimati samo farmaceutski otpad, neovisno o njegovu podrijetlu – stoji u odgovoru HLJK.

Tumače da se farmaceutskim otpadom smatraju svi lijekovi i tvari uključujući i njihovu primarnu ambalažu, koji su postali neupotrebljivi zbog isteka roka valjanosti, prolijevanja, rasipanja, pripremljeni pa neupotrebljeni ili se ne mogu koristiti zbog drugih razloga. Iz HLJK isto tako navode da ljekarne ne preuzimaju infektivni otpad, odnosno iskorištene lancete, trakice, igle i sl.
Iz HLJK su se posebno osvrnuli i na djelatnike ustanova koje obavljaju zdravstvenu njegu u kući bolesnika odnosno slične djelatnosti.
– Oni su dužni preuzimati opasni medicinski otpad nastao njihovom djelatnošću. Obrada preuzetog otpada mora se osigurati na trošak ustanove – kažu u HLJK.

Veterinarski otpad

Veterinarske ljekarne i ambulante dužne su od građana preuzimati stare veterinarske lijekove odnosno sličan farmaceutski otpad nastao pružanjem veterinarskih usluga u kućanstvima te poljoprivrednim gospodarstvima. Isto tako, iz HLJK poručuju da su reciklažna dvorišta dužna, sukladno posebnom propisu, preuzimati medicinski otpad iz kućanstva.
I dok će neki odmah po isteku roka valjanosti lijeka smatrati isti neupotrebljivim, drugi će ga koristiti još neko vrijeme. Zanimljivo je da su različita tumačenja i sve ovisi o tome gdje je lijek pohranjen. Prisjećaju se lijekova iz donacija Domovinskog rata kad su se lijekovi koristili i nakon isteka roka uporabe.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike