Prava pacijenataJednakopravnost i dostupnost - pravo svih osiguranika i pacijenata

Jednakopravnost i dostupnost – pravo svih osiguranika i pacijenata

Načelo dostupnosti zaštite prava pacijenata podrazumijeva jednaku mogućnost zaštite prava svih pacijenata na području Republike Hrvatske, što regulira Zakon o zaštiti prava pacijenata.
U praksi se naravno, načelo dostupnosti koje kako vidimo uključuje i jednakopravnost, razlikuje vjerojatno u onoj mjeri u kojoj se tom pitanju razlikuje i pristup pacijentima. Dok je u nekim ustanovama na zavidnoj razini riješeno pitanje mogućnosti da se pacijent požali na zakinutost u zaštiti svojih prava, u drugima se zapravo većinom ono rješava formalnim protokolima kojima se ne jamči zakonska razina zaštite. Da bi zatražili zaštitu svojih prava pacijenti ih prvo moraju poznavati, a neupućenost nije samo oznaka nemara; katkad su u pitanju osobe koje je bolest učinila socijalno nevidljivima i nemoćnima da reagiraju na primjeren način.
Danas ustanove upravo zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata uglavnom imaju osobe zadužene za ta pitanja. U praksi ona „škripe“, ali katkad se pokaže da je pomoć moguća. Vrlo su česti i komunikacijski problemi.

Ministarstvo nadležno za stručna, HZZO za prava na zdravstvenu zaštitu i naknade

No, put do traženja zaštite svojih prava trebao bi ići nekim redom: najprije preko izabranog liječnika, potom u ustanovi preko osobe zadužene za pritužbe i prava pacijenata. Potom preko županijskih povjerenstava za zaštitu prava pacijenata, te Ministarstva zdravstva što je moguće telefonom i lakše informatički pismenima, gdje je za upite građana namijenjen email pitajtenas@miz.hr. Ministarstvo zdravstva nadležno je za stručna medicinska pitanja dok je HZZO kojemu se također, osiguranici mogu obratiti telefonom ili elektronskim putem, nadležan za ostvarivanje zakonskih prava na zdravstvenu zaštitu i za prava na sve novčane naknade.

Zaštita ljudskih prava

Smatrate li da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, u što spadaju i zdravstvene ustanove kao javne, povrijedilo vaša ljudska prava, možete se obratiti i pučkoj pravobraniteljici na sljedeće adrese:
Trg hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb
info@ombudsman.hr
tel. 01 4851 853
tel. 01 4851 275
fax. 01 6431 628

Na stranici www.ombudsman.hr naći ćete brojna pitanja i teme vezane i uz zaštitu prava na zdravlje. Diskriminativnost često proizlazi iz sustava javnih institucija, gdje nemoćni, stariji, siromašniji, bolesniiji i neupućeniji ponekad teško ostvaruju svoja zakonima zajamčena prava. No, nepoznavanje zakona nikoga od njih ne izuzima, pa se uz svog izabranog liječnika, dobro obavijestiti ako je to osobi nemoguće, preko rođaka ili dobronamjernih susjeda što o pojedinom pravu mogu pitati Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike