Hrvatska nije više druga nego četvrta po smrtnosti od raka u Europi

Datum:

Uz otvaranje predsjednice navedenog Odbora, dr. Renate Sabljar Dračevac, uvodna izlaganja europarlamentaraca Romane Jerković i Tomislava Sokola dala su pregled europskih stavova i politika kad je u pitanju borba protiv raka. Rak je problem cijele Europe, a samo u Europi 12 je milijuna preživjelih od raka. Pojedine najave prema faktorima rizika u fazi su formiranja europskih politika.

Voditelj Registra za rak pri HZJZ-u, doc.dr.sc. Mario Šekerija, na jučerašnjem događaju bio je ujedno i predstavnik Ministarstva zdravstva. Posljednji podatak konačno pokazuje poboljšanje te za 2020. godinu prema OECD-u Hrvatska, kako je rekao, više nije druga prema smrtnosti od raka nego na četvrtom mjestu u Europi.

Ne smije se nevažnim pokazati takav podatak, a i kako je jučer rekao prof.dr.sc. Stjepko Pleština “nas ne treba biti sram onkologije u Hrvatskoj”. Ono što je istaknuo jest otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a na čemu svi zajedno moramo sudjelovati da bi se promijenilo. Primjena nacionalnog okvira protiv okvira, kao strateškog dokumenta, logično je dominantna tema pri čemu struka očekuje donošenje Akcijskog plana. Tada će konačno svi znati kada se i s čim konačno ide u primjenu.

Tko što i koliko radi te s kakvim rezultatom, ključ je kvalitete, također je jedna od poruka. Jer kako je rekao prof. Pleština ne govorimo o zatvaranju bolnica nego realnosti da se primjerice rak dojke ne može operirati na 40 mjesta. Kao što više nije moguće ni da se jedan stručnjak bavi svim područjima onkologije.

Multidisciplinarni timovi

Multidisciplinarni timovi također su jedna od tema, ali i pravaca strateškog okvira koji nisu zaživjeli u svakoj ustanovi no i za koje nije, da tako kažemo, službeno propisana obveza. Ranije smo pitali nadležno Ministarstvo da li će i kada uvesti multidisciplinarne timove na način kako je to struka napisala u spomenutom dokumentu te ćemo odgovor objaviti kad ga dobijemo. O važnosti multidisciplinarnog pristupa govorila je i doc.dr.sc. Vesna Ramljak navodeći primjer takvog tima za rak dojke u ustanovi u kojoj radi, a gdje, kako je rekla, nijedna pacijentica ne ide u protokol bez zaključka tima.

Problem vezan za radioterapiju i devet uređaja koje uskoro neće imati tko održavati zbog isteka ugovora jedno je od pitanja na koja se očekuju odgovori. Dio je jučer dao prof. Pleština rekavši kako uređaj na Rebro dolazi u srpnju te nema straha od zastoja u liječenju u toj nacionalnoj bolnici. Što je s ostalim uređajima i ustanovama jedno je od pitanja nadležnom Ministarstvu. Na to, ali i ostala pitanja predsjednica Odbora najavila je kako će svakih tjedan dana obavještavati da li su pristigli odgovori.

 

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...