fbpx
AktualnoGodina pandemije - virus koji je oteo mnoge živote ujedno je i veliki učitelj

Godina pandemije – virus koji je oteo mnoge živote ujedno je i veliki učitelj

Najveći resurs koji imamo smo mi sami. I vrijeme. Vrijeme koje, kao ni mi, nije bezgraničan resurs nego se u njemu sve odvija nekim životnim redom i ciklusima. Ustati bez bola, na vlastite noge, krenuti u dan i dati sve od sebe, u bilo čemu čime se bavimo, predahnuti kada trebamo, imati prijatelje, dijeliti radost, voljeti, biti povezan u zajednici u kojoj svatko za sebe ostavlja trag, bez obzira na to čime se bavi jer svatko je važan. Ukratko, živjeti svoj život. No, svi ti opisi, mogu se zapravo svesti na jedan – osjećaj vitalnosti. I eto nas usred najvažnije teme o kojoj uopće možemo govoriti: zdravlje. Cjelovitost ljudskog bivanja. I kada je ono okrnjeno, postoje potencijali za bolje, ljepše i lakše življenje. Malo nam je što u ljudskom vijeku dalo takvu lekciju kao pandemija, malo što je toliko redefiniralo prioritete i malo je što pokazalo kako i u onome što zovemo izolacijom, možemo biti solidarni više no obično, dijeliti pomoć, znanja i vještine. Također, postajati svjesni, koliko, što i kako društvo valorizira, što zapostavlja, a što je stavljeno na pijedestal?

 

Virus koji ne poznaje granice i opako je smrtonosan, promijenio je svijet kakav znamo. Učinilo se kao da u beskraj odgađa život.
Na jednu bizarnu godišnjicu, otkako je pandemija u nas počela, možda bismo na nesretni Sars-Cov-2 trebali gledati kao na učitelja.
Oteo nam je mnoge živote i pokazao kako je mala razlika između biti i ne biti. Pokazao nam da živimo u mreži u kojoj ovisimo jedni o drugima, htjeli to ili ne, da štiteći druge, smanjujemo osobne rizike. Da li bi postojalo cjepivo da se cijeli svijet nije udružio, u dosad neviđen pokret njegova nastanka, što brže i što efikasnije? Da li bi li zdravstvene i znanstvene zajednice, toliko surađivale i bi li ljudi ikad mogli pojmiti da scene koje smo gledali iz talijanske Lombardije, šokantne i u to vrijeme bez jasne svijesti o tome što sve slijedi, mijenjaju ne samo ljudske živote nego i povijest? Jer sa zaslona TV-a sutra su došle na naš prag. Svijet je izokrenut naopačke i sve u njemu upitno. Ali baš nas je to poučilo važnosti i onoga što na ovome portalu želimo podijeliti, jer je to vrijednost oko koje smo se okupili: vjerodostojne, provjerene, informacije od koristi zdravlju.

Točka preokreta

Otvoriti put između stručnjaka i javnosti, prenijeti znanja stručnjaka ili nevolje bolesnika kako najbolje znamo. Jer, kako smo se upravo u pandemiji osvjedočili, informacije preobražavaju najprije naše unutarnje krajolike, a potom, ako su korisna i snažna poruka ili pouka, a bolest i smrt to uvijek jesu, preobražavaju naše male dijelove svijeta, bolesničke, osobne, obiteljske, profesionalne, društvene. Tako i nastaju “točke preokreta”.
Možete imati najvažniju informaciju na svijetu, na primjer, o nestašici krvi, ali ako ju ne prenesete dovoljnom broju ljudi, netko zbog toga može umrijeti. Ako prenesete krivu informaciju, na primjer, o tome da je soda bikarbona lijek stoljeća ili da se dezinficijensi trebaju piti, možete nekoga navesti da se ne liječi kako treba, i dakako, može umrijeti.

Nekako smo u pandemijskoj godini za nama, našli društvene orijentire i naše su oči bile uperene u one stručnjake koje smo prepoznali kao znalce. Korisne su informacije izgrađivale naše stavove mijenjajući ponašanje. To je dokaz koliko su informacije djelotvorne.

 

Značaj povjerenja u znanje


Istina, nije nas to kao društvo izliječilo od instant stručnjaka svih profila, ali nam je pokazalo značaj povjerenja u znanje, vjerodostojne informacije, o tome kako tražiti pomoć, gdje ići, koga zvati, sve je odjednom postalo fleksibilnije no dotad. Puno se toga moglo zaustaviti, događati online, obaviti e-putem. Odgađanje je riječ koja je obilježila mjesece pandemije. Nije to život kakav želimo, shvatili smo to prvo kao odgađanje života, a onda i kao način kako se može (pre)živjeti. Nevolja ima i naličje. Veličina nevolje izrodi jasnu svijest o tome za što sve možemo osjećati zahvalnost i zadovoljstvo. Šetnja na sunčan dan. Dragocjenost svakog trenutka i osmijeha. Pjev ptica. Priroda. Ljubav prema ljudima i životu, u svim oblicima njihova postojanja. Empatija za svakog u nevolji.
Istinski heroji u godini iza nas bili su mnogi neznani volonteri. Istinski su heroji bili profesionalci u zdravstvu koji su neštedimice prionuli spašavanju teško bolesnih, oni koji su se u zdravstvu i znanosti smjestili na put društvenog interesa, a ne osobnog. Može li budućnost zbog toga biti bolja?
Da valorizira i bolje organizira rad stručnih, vrijednih, požrtvovnih. U kratko vrijeme se zdravstveni sustav uspio kao vojska, a slično je i strukturiran za izvanredne situacije, organizirati oko bolesnika pokazujući nam koliko efikasan može biti. I pala je još jedna zabluda; ne, nisu samo zdravstveni djelatnici dužni biti humani. Oni su dužni biti profesionalni, a ako su profesionalni onda su i etični.

Možemo li svi pojmiti novu etiku, etiku novog doba koje nam ukazuje na važnost onoga čime se svatko ponaosob bavi. Nema malih i velikih poslova, ima malih i velikih profesionalaca, ljudi, društava. Ima neukih i neupućenih, ima prosvijećenih.

 

Kad je o prosvijećenosti riječ, mi na ovom portalu zdušno nastojimo pokazati značaj zdravstvene pismenosti i tako preobražavati malen dio našeg dijela svijeta, u kojemu će prvo najranjiviji, ali i svi ostali naći svoje mjesto, zaštitu i informacije koje za to trebaju.

Pitajte, komentirajte, koristite nas kao saveznike i suradnike, rado ćemo se odazvati. Tražiti iznova informacije i odgovore. Otvoreni smo svima koji žele pridonijeti da znamo više i živimo bolje.
Samo o nama međusobno ovisi, što ćemo učiniti mogućim.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike