fbpx
AktualnoČemu kolona za test na hripavac, reakcija obiteljskih doktora

Čemu kolona za test na hripavac, reakcija obiteljskih doktora

Nije pandemija, ali očito je epidemija, ovaj put hripavca. Još jedne bolesti sprječive cijepljenjem. Deja vu iz pandemije su kolone za testiranje, ali i pitanje – tko bi trebao uzimati briseve. Na izjave ravnatelja NZJZ Andrija Štampar, prof. Branka Kolarića i dr. Bernarda Kaića iz HZJZ-a kako bi to trebali obiteljski liječnici, reagirao je KOHOM, udruga obiteljskih liječnika.

Nažalost, i nakon iskustva pandemije COVID-19, kolege novu epidemiju hripavca dočekuju potpuno nespremni, a svoju odgovornost prebacuju na druge. Činjenica je da epidemija hripavca nije počela jučer, već se polako razvija od ljeta i očekivalo se da će se razviti u smjeru koji sada gledamo. Uostalom, na to su i sami javno upozoravali. Sada, kada se to i dogodilo, sustav javnog zdravstva potpuno je podbacio. Dokaz je činjenica da je HZJZ novu epidemiju dočekao s jednim jedinim punktom u milijunskom gradu?! I to punktom koji radi sat i pol dnevno?! Iako godinama znamo kakve posljedice mogu biti zbog nedovoljnog cijepljenja protiv ove iznimno zarazne bolesti, nadležne službe nisu napravile dovoljno da se ljudi educiraju i – cijepe! Istodobno, javnost, kao i škole i vrtići, nisu dobile upute s jasnim operativnim planom kako bi se spriječilo širenje hripavca. KoHOM-u je neprihvatljivo da bolesni pacijenti čekaju na hladnoći i predlaže da se punktovi
organiziraju unutar NZJZ Andrija Štampar. Ondje se mogu otvoriti barem tri punkta, dio je reakcija obiteljskih liječnika.
Nabrojali su i 11 ispostava Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu gdje bi mogli ( trebali) uzimati briseve.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike