fbpx
Beauty hubGlutation - novi trendi sastojak za mlađu kožu, evo što kaže struka

Glutation – novi trendi sastojak za mlađu kožu, evo što kaže struka

Kolagen, vitamini te minerali, poznati su saveznici estetske medicine. Zadnjih godinu dana pridružio im se i glutation, antioksidans i zvijezda u održavanju mladolikosti. Riječ je o antioksidansu koji se nalazi u našem organizmu, tijelo ga samo stvara. No, s godinama, posebno ubrzano nakon četrdesete godine života, njegova količina počinje opadati.
Glutation se zbog svog izuzetnog antioksidativnog potencijala i sposobnosti neutraliziranja slobodnih radikala u posljednje vrijeme sve češće spominje i na našem tržištu. 
Međutim, na tržištima na kojima je svijetla i blistava koža imperativ ljepote, injekcije glutationa su, govori nam dr. Diana Plazonić, vrlo popularna metoda posvjetljivanja kože već dugi niz godina.

– Jedan od poznatijih korisnika bio je navodno i Michael Jackson iako to nikada nije službeno potvrđeno. Glutation je antioksidans koji se prirodno stvara u našem tijelu, točnije u jetri i njegova funkcija je obnavljanje tkiva. Sastoji se od tri aminokiseline: glicina, cisteina i glutaminske kiseline. Glutation je moćan u neutraliziranju slobodnih radikala,  “otpada” kod čitavog niza upalnih procesa. Usporava starenje i olakšava oporavak od niza bolesti, kaže dr. Plazonić.

Injekcije ili tablete

Dodaje kako se u estetskoj medicini glutation koristi kod tretmana mrlja na licu, hiperpigmentacija, pjega i melazme zbog sposobnosti deaktivacije enzima tirozinaze,  odgovornog za stvaranje melanina koji uzrokuje pigmentaciju kože.

Specijalist otorinolaringologije, subspecijalist plastične kirurgije glave, ali i liječnik estetske medicine, dr. Ante Sučić, smatra da je glutation po svojim referencama bitan za ljepše starenje. Ali i za borbu protiv infekcija i staničnog oštećenja koje može dovesti do različitih patoloških stanja.
– Naše tijelo ga inače samo proizvodi, ali ga ima smisla uzimati kao suplement. Popularnost mu je porasla za vrijeme COVID-a. Tada se pričalo o svakakvom suplementiranju u svrhu jačanja imunološkog sustava pa je dodatno dobio na važnosti i popularnosti, kaže dr. Sučić.

Osim toga, dodaje dr. Plazonić, štiti kožu od UV zračenja, čini ju glatkom i blistavom, smanjuje borice i akne, pomaže neutralizirati zagađivače iz okoline te otpadne tvari kod različitih terapija i podiže imunitet.

Moguće nuspojave

– Glutation se može koristiti u obliku injekcija ili tableta. Injekcije aplicira educirani liječnik u skladu s potrebnom terapijom. U obliku tableta se koristi u terapijskim dozama od 500-1000 mg dnevno, često uz vitamin C kako bi se postigao bolji sinergijski učinak. Glutation nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Njegova upotreba ima i nuspojava kao što su mučnina, povraćanje, gubitak pigmenta na kosi, dobivanje na težini itd. Zato je vrlo važno da je njegova upotreba u visokim koncentracijama pod nadzorom kvalificiranog liječnika. Manje koncentracije možda neće biti toliko efikasne u tretiranju određenog problema. Ali će svakako doprinijeti svojim antioksidativnom djelovanjem – objašnjava dr. Plazonić.

Dr. Sučić ističe da je glutation trenutno u modi, ali s već ranije navedenim razlogom. S obzirom na njegovu višestruku korist ima ga smisla uzimati. U kojoj mjeri i koliku praktičnu korist možemo od njega imati, teško je eći. Budućnost će nam više toga reći, zaključuje dr. Sučić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike