Beauty hubPLLA - novi hit za mladolikost opisuju hrvatski estetičari

PLLA – novi hit za mladolikost opisuju hrvatski estetičari

Na tržištu su se pojavili novi proizvodi koji garantiraju održavanje mladolikosti. PLLA ili polilaktična kiselina jedan je od njih i uvela je pravu revoluciju među beauty tretmane. Naziva se kolagenstimulator jer rapidno povećava proizvodnju kolagena.

Pionirka u primjeni polilaktične kiseline u Hrvatskoj je liječnica estetske medicine dr. Ana Štanfel Hauser, inače abdominalna kirurginja koja je radost pronašla i u estetskoj medicini. Objašnjava kako se polilaktična kiselina dobiva kondezacijom mliječne kiseline te je riječ o fileru koji ne sadrži hijaluron. Zbog toga ne dolazi do navlačenja vode nakon aplikacije kao kod primjene hijaluronskog filera.

– Upravo stoga izostaje instant rezultat jer se radi o preparatu koji budi kolagenske rezerve, potiče sintezu kolagena slično kao fileri na bazi kalcijhidroksiapatit, polikaprilakton i drugi, a za te fiziološke procese je potrebno vrijeme – kaže dr. Štanfel Hauser. S njom se slaže dr. Ante Sučić, specijalist otorinolaringologije te subspecijalist plastične kirurgije glave, ali i liječnik estetske medicine koji ističe kako je PLLA jedan od najsnažnijih stimulatora kolagena.

– Važno je napomenuti da tretman PLLA injekcijom ne napuhuje određene zone lica već učvršćuje kožu. Samim tim vraća mladoliku debljinu kože – volumen, za razliku od  klasičnih filera kojima ciljano dodajemo volumen određenih zona – kaže dr. Sučić.

U obliku praha

Preparati PLLA kiseline dolaze u obliku praha određene koncentracije koji prije upotrebe liječnik priprema otapanjem u FO ili sterilnoj vodi. Razrijeđenje ovisi o tome koji dio tijela želimo tretirati odnosno koji efekt u tretiranoj regiji želimo postići.

– Dakle, ako želimo voluminizirati određeno područje kao npr. obraze, oblikovati stražnjicu, koncentracija PLLA kiseline u pripremljenom preparatu mora biti visoka. Ukoliko želimo poraditi na kvaliteti tkiva kože, kao npr. prilikom tretiranja vrata i dekoltea, ruku, nadlaktica, koljena i natkoljenica, razrijeđenje mora biti veće. Rezultat dolazi odgođeno, nakon 3 tjedna, razvija se idućih deset mjeseci i traje do dvije godine. Tretman PLL mora se ponoviti prosječno tri puta. Rezultati su jako prirodni, nadoknada volumena je suptilna, koža glatka, duboke bore pliće, a plitke bore nestaju. Općenito, tonus kože se ponavljanjem tretmana značajno poboljšava. Zato kažemo da se radi o “faceliftingu bez noža”- kaže dr. Štanfel Hauser.

Informacije na raznim forumima da su komplikacije puno češće od ove vrste filera, ovi liječnici to opovrgavaju.

– Svaki tretman ima moguće posljedice, od akutne infekcije, neadekvatno primijenjenog materijala na određenim zonama lica do kroničnih upalnih reakcija tipa granuloma. Isto vrijedi i za PLLA. Posebna pozornost treba se posvetiti ravnomjernom razrjeđivanju materijala te svakako primjeni u pravom sloju kože. Upravo nepoštivanje navedenog nerijetko dovodi do kroničnih upalnih reakcija. Svakako je bitno da tretman izvodi kvalificirani liječnik s iskustvom jer se u rukama profesionalca komplikacije izbjegnu u potpunosti – kaže dr. Sučić.

Komplikacije i aplikacija

Liječnica Štanfel Hauser ističe kako se može čuti da su noduli ili granulomi nakon PLLA kiseline češći naspram drugih punila. No, taj podatak je, kaže, apsolutno netočan. To pokazuju i najnoviji znanstveni radovi – incidencija nodula nakon PLLA 0,03 posto, a nakon hijaluronskih filera čak 3 posto.

– Važno je napomenuti da liječnik koji aplicira preparate PLL ili bilo koji drugi nehijaluronski filer mora biti visoko educiran. Time je pojava komplikacija svedena na minimum. Pridržavanje uputa koje pacijent dobiva nakon ovog tretmana, osobito uputa o masaži, važna je za uredan ishod tretmana. Druga “laž” je da fileri PLL kiseline uzrokuju fibrozu i patološki kolagen. Ako se preparat koristio pravilno dilutiran i apliciran prema pravilima, tada nema straha od neželjenih posljedica. Tu prvenstveno želim reći da se tehnike aplikacije hijaluronskih i nehijaluronskih filera značajno razlikuju. Samo ukoliko se liječnik ponaša kao da se radi o istovrsnom preparatu i aplicira nehijaluronski filer u velikim količinama, moguće su komplikacije. Kao i nepridržavanje strogih uputa pacijentu o masaži iduća dva tjedna nakon tretmana – objašnjava dr. Štanfel Hauser.

Ovaj tretman prvenstveno preporučuju sportašicama, ženama u perimenopauzi i menopauzi kod kojih su potrebne veće količine hijalurona za optimalne rezultate, ali trajanje tih rezultata ponekad nije zadovoljavajuće. Što je osoba starija, kaže dr. Sučić, više savjetuje apliciranje PLLA. Kaže kako su muškarci česti pacijenti s obzirom da se radi o vrlo prirodnim rezultatima i značajnom poboljšanju kvalitete kože i njenog tonusa.

– Volim reći da nema odrasle osobe kojoj nehijaluronski filer polilaktične kiseline nije namijenjen. I gotovo da nema segmenta na tijelu koji ne možemo ovim preparatima tretirati – završava dr. Štanfel Hauser. Njezin kolega dr. Sučić dodaje kako, s obzirom da radi kirurgiju lica odnosno lifting, pri planiranju operacije pacijentima savjetuje prethodno apliciranje PLLA barem pola godine prije zahvata.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike