fbpx
Beauty hubDr. Štanfel: Estetske tretmane smiju raditi samo certificirani i educirani liječnici

Dr. Štanfel: Estetske tretmane smiju raditi samo certificirani i educirani liječnici

O najpopularnijim zahvatima Zagrepčanki i Zagrepčana razgovaramo s dr. Anom Štanfel, dr.med, spec. opće i abdominalne kirurgije koja je među pacijentima je poznata po principu ‘manje je više’. Od 2013. redovito se educira o novim metodama neinvazivnog pomlađivanja i remodeliranja lica te vješto spaja kirurško iskustvo i estetsku medicinu.

Koji je trend u Zagrebu trenutno? Što djevojke i žene najviše traže?

Trend u Zagrebu i u Hrvatskoj je upravo ono što je trend na Instagramu ili TikToku. Konturirani i naglašeni obrazi, donja čeljust, voluminozna usta, ukošeni kantusi očiju. No, prva barijera i jaka brana nerealnim i mogu reći lošim i estetski neprihvaljivim rezultatima smo upravo mi, liječnici koji se bavimo estetskim tretmanima. Osobno nemam problem s odbijanjem zahtjeva pacijenta i uvijek se trudim učiniti ono što znam da će i u trenutku rada, ali i nakon nekog vremena biti dobro za pacijenta i neće mu naštetiti.

Također vodim brigu da mu sam tretman nakon nekoliko mjeseci ili godina ne stvori potrebu za korekcijama u istoj ili drugim regijama. Zato estetske tretmane i mogu raditi samo certificirani i educirani liječnici. Prirodan izgled, minimalno povećanje volumena točno tamo gdje treba i zdrava koža su moj potpis. Mislim da sam se upravo po toj svojoj karakteristici izdvojila u estetskom svijetu. Tako da 50 posto mojih pacijenata u sferi estetike danas čine žene i muškarci koji su rekli da nikada neće posegnuti za filerom ili nekim estetskim tretmanom. I ponosna sam na tu činjenicu.

Konturiranje donje čeljusti

Danas se može vidjeti djevojke s istaknutim jawline, što najčešće rade s filerima. Što mislite o tome i radite li taj zahvat?

Da, danas je jako popularan i svakodnevno tražen tretman konturiranja donje čeljusti filerima. Moram reći da tretman ima svoju indikaciju u nekim slučajevima. Osobito kada se radi o deformitetima donje čeljusti (nerazvijena donja čeljust), a pacijent još nije spreman učiniti operativni zahvat ili provesti ortodontsku terapiju.

Tada sam itekako sklona posegnuti za filerima i konturirati takvu čeljust. Međutim, danas je to tretman koji traže svi, žene i muškarci. No mnogima nije potreban ili im na kraju neće dati rezultat. Uvijek pokušavam educirati pacijente o dobrobitima i manama određenih proizvoda i zahvata. Pa sam ženama nakon 40. sklona prvo preporučiti rad na kvaliteti kože uz biostimulatore i kolagenstimuatore. Što će za posljedicu imati zategnutu, toniziranu i sjajnu kožu, a donja trećina lica će dobiti onaj senzualni “V shape”. A bez povećanja volumena što zapravo većina i želi i bez upotrebe hijaluronskih ili nehijaluronskih filera.

Nakon biostimulacije kože (mezonitima, injekcijama kolagenom tip I, PRP tretmanom ili peptidima) ako ima potrebe posežem uglavnom za nehijaluronskim filerima na bazi kalcijhidroksiapatita ili polikaprolaktona. I tada konturiram bradu i donju čeljust. Ukoliko radim ovim redom, potrebna je puno manja količina filera. To znači da je i s financijske strane bolja opcija za pacijenta.

Kome preporučujete PDO niti, a kome filere?

Tretman koji posebno volim je nekirurški lifting mono mezonitima ili mezolifting mono PDO (polydioxanon) nitima koji najčešće kombiniram sa PRP tretmanom u istom aktu. PDO nit stimulira proizvodnju kolagena i izvanstaničnih supstanci aktivacijom fibroblasta i miofibroblasta. Aktivira i lokalnu mikrocirkulaciju što ima za posljedicu učvršćivanje, podizanje, zatezanje, sjajnu i zdravu kožu bilo koje regije na licu ili tijelu. Koristi se se čak i u genitalnoj rejuvenaciji. Zamislite grad nakon potresa. Tako izgledaju kolagenska vlakna u koži već nakon 25. godine. Plasiranjem mezoniti u kožu kolagenska vlakna ponovno “dižemo”. Kako je svaka nit umetnuta u fleksibilnu kanilu pomoću koje je uvodimo u kožu i potkožna tkiva, moguće je istovremeno i PRP pacijenta injicirati.

Resorptivni materijali

Time pojačavamo učinak biostimulacije i regeneracije kože. PDO niti mogu biti obične mono niti kojima radimo mrežu u željenoj regiji na licu ili tijelu zbog kolagen stimulacije kože i plitkih bora. Spiralne (scrow) mono niti, kao i COG i CON niti, imaju efekt liftinga. COG niti su nazubljene, imaju udice poput sidra koje im omogućuju lakše fiksiranje u tkivima. CON niti imaju čunjeve za lakše fiksiranje. Sve ove vrste niti su potpuno sigurne za zdravlje ukoliko se rade u sterilnim uvjetima na strogo definiran način.

Građene su od resorptivnih materijala koji se u kirurgiji koriste više od 35 godina te je mogućnost komplikacija minimalna. Ovo je tretman koji daje vrlo prirodne rezultate vrlo brzo, nakon 2 mjeseca. Rezultati traju i do 2 godine. Siguran je tretman, možemo ga raditi od 25.-75. godine života. Možemo tretirati bilo koju regiju na licu ili tijelu pa ga posebno vole pacijenti koji ne žele koristiti botoks, filere ili face lifting. Ponavljam, koliko god ova metoda izgledala jednostavno mogu je prakticirati samo liječnici koji su certificirani u ovoj domeni.

Što mislite o PRP tretmanu?

Spomenula sam PRP tretman (Platelet Rich Plazma) ili koncentrat trombocita. Trombociti sadrže velik broj granula, a naš fokus su faktori rasta koji su zaduženi za čitav niz funkcija: stimulacija sinteze proteina, reguliranje staničnog metabolizma, stimulator angiogeneze, regeneracija i reparacija tkiva, stimulator produkcije kolagena i hijaluronske kiseline i mnogi drugi procesi. Upravo zbog sudjelovanja faktora rasta u toliko procesa, PRP je učinkovit kod brojnih stanja: foto oštećena i dehidrirana koža, lichen sclerosus te atrophicus, strije, ožiljci od akni, alopecija (andogenetska, areata, cikatricijalna), rozacea.
Kontraindikacije za PRP tretman su trombocitopenije, poremećaj bilo kojeg faktora koagulacije, hemodinamska nestabilnost pacijenta, sepsa, akutne i kronične infekcije, kronične bolesti jetre, antikoagulantna terapija.

PRP zbog alopecije

Najčešći razlog dolaska muškaraca u moju ordinaciju je upravo želja za PRP tretmanom vlasišta zbog androgene alopecije. U takvim slučajevima potrebno je ponoviti 4-6 tretmana svakih 4 tjedna, a već nakon 2. tretmana su vidljivi prvi rezultati. Krv pacijenta se uzima u sterilne originalne PRP kitove. Osobno i u estetske i u kirurške svrhe koristim PRP Cellenis i RegenLab za koje postoje brojni znanstveni dokazi o djelotvornosti. A moje iskustvo govori da je ovo nezamjenjiv tretman u antiage medicini pored snažnog ljekovitog učinka na brojna bolesna stanja. Nakon vađenja 11 ml krvi slijedi centrifugiranje epruvete i tada se izdvaja plazma (žuti dio) od ostatka krvnih stanica.

Plazma se tankom iglicom od 30G injicira u vlasište. Tretman nije ugodan, ali ni pretjerano bolan. Žene preferiraju ovaj tretman za regeneraciju kože lica, vrata i dekoltea. Tada volim koristiti PRP epruvete u kojima je i mala koncentracija neumreženog hijalurona pa imamo dva tretmana u jednom. Ovo je izvrstan izbor za sve one koji preferiraju prirodan izgled, zaziru od filera, botoxa i sl.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike