Epidemiolog predlaže online nastavu, lokalni Stožer protiv

Datum:

Tako je i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ako je suditi prema posljednjem primjeru koji se odnosi na održavanje nastave. Naime, glavni dubrovački epidemiolog dr. Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ističe kako se epidemiolozi zalažu za on line nastavu dok se epidemiološka slika na stabilizira.

Među zaraženima udio djece je 25% pa svima ravnateljima preporučujemo on line nastavu. Prošlog tjedna imali smo dnevno više od 200 oboljelih i to je zabrinjavajuća situacija s obzirom da ih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nikad ranije nije bilo više.- upozorava dr. Lakić.

Političari se ne slažu. U gradu Dubrovniku kažu da je situacija pod kontrolom, odnosno bolja nego prije tjedan dana, pa predlažu nastavu uživo po modelu A. Iako je odluka na ravnateljima, oni odluke donose prema preporuci epidemiologa uz konzultacije sa lokalnim stožerom civilne zaštite i gradskim ili županijskim odjelima za obrazovanje i školstvo kao osnivačima škola. Najveća dubrovačka osnovna škola s više od 800 učenika, trenutačno u izolaciji ili samoizolaciji ima gotovo 130 učenika i nastavnika, a nastava je još uvijek organizirana uživo.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije ističu kako je stanje u srednjim školama dobro, pa će se nastava i u njima nastaviti odvijati uživo. Ovog je tjedna samo srednja Medicinska škola imala nastavu online, a praktičnu nastavu odrađivali su uživo.
Procijepljenost nastavnog osoblja procjenjuje se na 40 do 50 %, ovisno o školi, a od idućeg tjedna kao i u ostatku RH ravnatelji škola bit će odgovorni i za kontrolu Covid potvrda i testiranje osoblja koje ih nema.
Trenutačna epidemiološka slika zaista je bolja nego tjedan ranije kada su dnevne brojke zaraženih prelazile 200 osoba, ali situacija je podjednako zabrinjavajuća i ovaj tjedan s brojkama od oko 150 dnevno zaraženih i gotovo 2000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom te devet preminulih u posljednjih pet dana, dok podaci 14devne incidencije u RH govore o najgoroj situaciji upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu Zagrebu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...