fbpx
back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostSpecijal Sol i ŠećerŠto se događa u tijelu kada prestanemo jesti dodane šećere?
Prehrana bez jednostavnih šećera

Što se događa u tijelu kada prestanemo jesti dodane šećere?

Izbacivanjem ili smanjivanjem jednostavnih šećera iz prehrane možemo postići neke iznenađujuće rezultate, poput uravnotežavanja hormona u tijelu. Pročitajte kako si možete pomoći tijekom prilagodbe na prehranu bez dodanih šećera, a donosimo i primjer dnevnog jelovnika.


Prestanemo li svakodnevno unositi dodani šećer možemo očekivati nekoliko pozitivnih promjena u tijelu.

1 Stabilizira se razina glukoze u krvi

Dodani odnosno rafinirani šećer uzrokuje nagli rast, nakon čega slijedi nagli pad razine glukoze u krvi. Izbacimo li jednostavne šećere iz prehrane razina glukoze postaje stabilna i smanjuje se rizik od razvoja inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

glukoza u krvi
2 Gubimo višak kilograma

Jednostavni šećer bogat je energijom, a pritom ne osigurava korisne nutrijente. Izbacimo li ili smanjimo unos dodanog šećera, smanjit ćemo unos kalorija što može dovesti do gubitka viška kilograma.

mršavljenje
3 Nema pada u razini energije

Jednostavni šećeri doprinose promjenama u razini energije tijekom dana i osjećaju iscrpljenosti. Izbjegavanjem dodanih šećera razina energije je konstantna.

konstanta razina energije
4 Snižava se rizik od kroničnih bolesti

Visok unos šećera povećava rizik od razvoja mnogih kroničnih bolesti uključujući i bolesti srca i krvnih žila. Izbjegavanje jednostavnih šećera doprinosi sniženju rizika od mnogih kroničnih bolesti.

sniženi rizik od kroničnih bolesti
5 Zdraviji zubi

Što je viši unos šećera u prehrani, viši je rizik od karijesa, parodontnih bolesti i gubitka zubi. Za ljepši osmijeh valja ograničiti unos šećera.

zdraviji zubi
6 Ljepša koža

Unos jednostavnih šećera uzrokuje porast razine glukoze u krvi, kao i razine inzulina što dovodi do pojačanog lučenja androgenih hormona, proizvodnje sebuma i upale – čimbenika rizika za razvoj akni.

ljepša koža
7 Bolje pamćenje

Prehrana bogata jednostavnim šećerima može dovesti do lošijeg pamćenja i povezuje se s većim rizikom od razvoja demencije, Alzheimerove bolesti i moždanog udara.

bolje pamćenje
8 Uravnoteženiji hormoni

Pretjerani unos šećera može utjecati na ravnotežu hormona u tijelu, posebice na razinu inzulina i hormona stresa kortizola. Prestanak unosa jednostavnih šećera u prehrani može pomoći uravnotežiti ove hormone i dovesti do boljeg općeg zdravlja.

uravnoteženi hormoni
9 Zdravija crijeva

Dodani jednostavni šećer u prehrani može negativno utjecati na ravnotežu crijevnih mikroorganizama. Izbacivanje šećera iz prehrane može potaknuti zdraviji crijevni mikrobiom.

zdravija crijeva

Kako uspješno izbaciti dodani šećer iz prehrane?

  • Povećati unos vode na 2 litre dnevno
  • Povećati unos namirnica bogatih kvalitetnim mastima poput avokada, jogurta, lososa i sjemenki i orašastih plodova koji će pomoći u održavanju sitosti
  • Napraviti popis smirujućih situacija koje ne uključuju unos hrane pa u stresnim situacijama umjesto za slasticama posegnuti za popisom smirujućih aktivnosti i primjerice otići u šetnju, skuhati čaj ili poslušati najdražu pjesmu
  • Oboružati se namirnicama bogatim proteinima i unositi ih uz svaki obrok poput jogurta, sira, tofua, mesa i ribe
  • U slučaju nesavladive želje za slatkim posegnuti za jogurtom uz dodatak bobičastog voća, proteinskim smoothijem od smrznutog voća, proteina u prahu i biljnog napitka ili napraviti domaće energetske kuglice od suhog voća i orašastih plodova i pri ruci uvijek imati svježu mrkvu, korabicu, svježe i sušeno voće i orašaste plodove

Primjer jelovnika sa sadržajem dodanog šećera u količini od 5% ukupnog energetskog unosa

Primjer jelovnika, prehrana bez šećera; ilustracija; Specijal rubrike Zdravstvena pismenost o soli i šećeru

DORUČAK

Prekonoćna zobena kaša s proteinima i jogurtom (5 g dodanog šećera)

Sastojci: 2 žlice chia sjemenki, 5 žlica zobenih pahuljica, 30 g proteina u prahu, 100 g borovnica, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 žličica cimeta, 5 g meda, 2,5 dl tekućeg jogurta

Priprema: pomiješati proteine, zobene pahuljice, chia sjemenke, jogurt, cimet i maslac od kikirikija. Na vrh staviti borovnice i dodati malo meda. Staviti u hladnjak preko noći, a poslužiti drugi dan ujutro za doručak.

Sok od naranče, 2 dl (17,8 g dodanog šećera)


MEĐUOBROK

Borovnice, 100 g
Bademi, 30 g


RUČAK

Riba iz pećnice u kori od parmezana

Sastojci: 100 g lososa, 5 g krušnih mrvica, 2 žlice parmezana, pola režnja češnjaka, 5 g maslaca

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje. Postaviti ribu. U zdjelici pomiješati krušne mrvice, parmezan, protisnuti češnjak i začinsko bilje te otopljeni maslac. Rukama utisnuti maslac u smjesu parmezana i krušnih mrvica. Ribu po vrhu obložiti dobivenom smjesom i zapeći oko 10 do 15 minuta dok ne dobije boju.

Kuhani krumpir, 1 kom

Kuhane zelene mahune, 100 g

Miješana salata (rajčica, luk, kupus, zelena salata, 1 žličica ulja, 1 žličica octa), 300 g

Limunada (5 g dodanog šećera)
Sastojci: sok od pola limuna, 5 g meda, 2 dl vode (5 g dodanog šećera)


VEČERA

Graham kruh, 80 g

Namaz od slanutka, 35 g
Sastojci za 10 porcija: kuhani slanutak iz teglice 254 g, tahini 30 g, maslinovo ulje 3 žlice, žličica soli, polovica cijeđenog limuna.
Priprema: Pomiješajte sve sastojke, dodajte još 50 – 80 mL vode i češnjak po želji te miksajte štapnim mikserom do glatke konzistencije.

Svježa paprika, 100 g

Tekući jogurt, 150 g

Jabuka, 1 kom


Ukupno

Dodani šećeri

27,8 g / 111,2 kcal

5% od 2244 kcal

Energija

2244 kcal

Ugljikohidrati

47,3 %

Proteini

18,9 %

Masti

33,8 %


Literatura: Nutr. 2015 ;145(3):459-66.; J Int Soc Prev Community Dent. 2020;10(4):394-401.;Circulation. 2009;15;120(11):1011-20.; Obesity. 2015;23(9):1886-94.; Stroke. 2017;48(5):1139-1146.; Nutrients. 2019;24;11(2):260.; Nutrients. 2020; 8;12(5):1348.; Postepy Dermatol Alergol. 2016;33(2):81-86.; BMJ. 2012; 15;346:e7492.
ZA SAVJET O SVAKOM KONKRETNOM ZDRAVSTVENOM PROBLEMU OBRATITE SE IZRAVNO SVOJEM LIJEČNIKU ILI NADLEŽNOM ZDRAVSTVENOM RADNIKU. SANDOZ d.o.o. NE POSTAVLJA DIJAGNOZU NITI DAJE OSOBNE MEDICINSKE SAVJETE O BOLESTI I NAČINU LIJEČENJA.

Pokrovitelj Specijala:

Sandoz

Podijelite članak:

Više iz Specijala

Više s Portala Zdravlje

Najnovije

Izabrali čitatelji

Naše rubrike