fbpx
AktualnoEksperiment dokazao: platnena preko medicinske maske blokira 92,5 posto čestica

Eksperiment dokazao: platnena preko medicinske maske blokira 92,5 posto čestica

Južnoafrički mediji neki dan su na press konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije upitali neće li dvojbena učinkovitost AstraZeneca cjepiva u starijih dati lažni osjećaj sigurnosti ljudima koji se cijepe te potencijalno tako uzrokovati širenje virusa. Odgovoreno im je da je ovaj pandemijski virus svijetu i dalje pun nepoznanica te da cijepljenje ne znači za pojedinca, da tako skratimo, povratak na staro. Nošenje maske, higijena ruku, izbjegavanje gužvi i održavanje fizičkog razmaka, ponašanja su koja bi trebali zadržati. Takav odgovor nije samo stav WHO-a te se pandemijske navike moraju zadržati dok se “korona” ne zauzda ili ne doznaju još uvijek važne, a i dalje nepoznate činjenice o ponašanju tog virusa. Zdravstvena vlast i struka bez sumnje će imati posla oko uvjeravanja zašto i cijepljeni i ostali trebaju nastaviti s gore spomenutim preventivnim mjerama. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) odlučio je konkretnim laboratorijskim eksperimentom pokazati zašto je važno nositi kakvugod masku te koje razlike to donosi u smislu širenja virusa.

Simulacija kašljanja u maloj prostoriji

Kombinirali su nošenje dvije maske konkretno medicinske na koju se stavi platnena maska te čvrsto vezanje vezica maski oko glave ili njihovo pričvršćivanje oko ušiju. Najkraći zaključak je – obje varijane su smanjile rizik, a eksperimenti naglasili važnost dobrog prianjanja maske da bi se maksimizirao njezin učinak. U prostoriji 3 puta dva metra u vremenskom trajanju tri puta po 15 minuta na dva simulatora proveli su ove eksperimente. Najučinkovitijom u smislu smanjenja količine čestica tijekom kašljanja pokazala se kombinacija platnene preko medicinske maske koja je blokirala 92,5 posto čestica. Izloženost je bila smanjena za 83 posto u istoj kombinaciji kada simulator kašljanja nije uopće imao masku. Za čak 96,4 posto kada je simulator, u društvu drugog bez maske koji kašlje, imao obje maske čvrsto zavezane.
Ovi laboratorijski eksperimenti pojasnili su i važnost dobrog prianjanja maski da bi one imale učinak. Dok se ne postigne kolektivni imunitet nošenje maski je visoko učinkovita mjera za smanjenje širenja SARS-CoV-2 u kombinaciji sa drugim zaštitnim mjerama poput fizičkog razmaka, izbjegavanja gužvi i unutarnjih prostora bez ventilacije te dobre higijene ruku – zaključak je eksperimenta koji ima svoja ograničenja. Naime, postoji niz kombinacija odnosno proizvođača medicinskih i platnenih maski na tržištu, a u eksperimentu je korištena njihova jedna vrsta dok je važno napomenuti i da eksperiment nije rađen na drugim kombinacija kao što je nošenje dvije medicinske maske.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike