Dr. Katalinić Janković u UN-u o hrvatskoj praksi antimikrobne rezistencije

Datum:

Kroz temu hrvatskog sustava nošenja sa antimikrobnom rezistencijom na ovakoj visokoj razini prim. Katalinić Janković približila je kako Hrvatska ima dugu tradiciju u praćenju antimikrobne rezistencije. 

-Naša mreža za praćenje antimikrobne rezistencije formirana je i prije početka EARSS i EARS-Net, ali priključujući se europskoj mreži pomoglo nam je fokusirati se na najvažnije probleme u svijetu – rekla je prim. Katalinić Janković navodeći da ovaj sustav praćenja Hrvatska ima još od 1996. godine dok je deset godina nakon toga formiran međusektorski koordinacijski mehanizam.

Nacionalni program

Taj mehanizam koordinira sve aktivnosti te okuplja stručnjake iz medicine, veterine i poljoprivrede, a Hrvatska ima i Nacionalni program za kontrolu antimikrobne rezistencije koji se od uvođenja 2009. godine revidira i obnavlja svakih pet godina. 

-Uz praćenje antimikrobne rezistencije i potrošnje antibiotika, osnovne aktivnosti odnose se na edukaciju o racionálnom korištenju antibiotika kod onih koji ih propisuju, izdaju i koriste. Zahvaljujući zajedničkom mehanizmu imamo puno bolje razumijevanje što se događa u ljudskom zdravlju, proizvodnji hrane i okolišu. Svakako, postoji još uvijek prostora za unapređenje suradnje te zajedničko godišnje izvješće o antimikrobnoj rezistenciji i potrošnji antibiotika jedan je od ciljeva – rekla je prim. Katalinić Janković na UN sastanku. 

Važnost edukacije

Hrvatska ima niz uspješnih edukativnih inicijativa na ovu temu koje i dalje treba jačati jer, kako je poručila ova stručnjakinja, ovaj javnozdravstveni problem zahtjeva unificirani pristup na globalnoj razini uzimajući pri tome u obzir sve lokalne karakteristike i postojeće inicijative. Kako bi nadišli nacionalne razlike, različite organizacije i pristupe prevenciji i kontroli infekcije te kontroli upotrebe antibiotika, svi sudionici u svakoj zemlji moraju biti uključeni u rješavanje problema. Nužno je promovirati znanje u svim dobnim skupinama o potencijalnoj štetnosti neopravdane upotrebe antibiotika i antimikrobnoj rezistenciji u svim dobnim skupinama, već od vrtića – poruka je dr. Katalinić Janković. 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...