Živi zdravoDodatak selena štiti od pretilosti i produžuje životni vijek

Dodatak selena štiti od pretilosti i produžuje životni vijek

Dodavanje selena prehrani štiti od pretilosti i pruža metaboličke koristi. Rezultati bi mogli dovesti do intervencija koje imaju mnoge učinke protiv starenja povezane s ograničenjima prehrane, a istovremeno omogućuju ljudima da jedu normalno. Dokazano je da nekoliko vrsta prehrane povećava zdravstveni raspon – odnosno, razdoblje zdravog životnog vijeka. Jedna od dokazanih metoda povećanja raspona zdravlja kod mnogih organizama, uključujući sisavce među životinjama, je ograničavanje unosa aminokiseline nazvane metionin u prehrani. Nedavne studije sugeriraju da će se učinci ograničenja metionina vjerojatno kod ljudi očitovati u zdravom starenju i dugovječnosti. Iako bi nekim ljudima moglo pomoglo ograničenje metionina, na primjer, veganskom prehranom, ta prehrana možda neće biti praktična ili poželjna za sve, jer ima i neke nedostatke nutrijenata. U trenutnoj je studiji istraživački tim iz Orentreichove zaklade za napredak znanosti (OFAS), Cold Spring, New York, SAD, imao za cilj razviti intervenciju koja proizvodi iste učinke kao restrikcija metionina, a istovremeno omogućava osobi da jede normalnu, nerestriktivnu prehranu. Restrikcija metionina uzrokuje smanjenje količine hormona koji regulira energiju nazvanog IGF-1. Ako bi se mogao naći tretman koji uzrokuje slično smanjenje IGF-1, to bi također moglo imati blagotvorne učinke na zdravlje. Pokazalo se da dodatak selena smanjuje razinu cirkulirajućeg IGF-1 sugerirajući rješenje. Tim je prvo proučavao nude li dodaci selena istu zaštitu od pretilosti kao i restrikcija metionina. Dodatak selena štitio je od dramatičnog debljanja i nakupljanja masnoće u istoj mjeri kao i ograničavanje metionina. Ne samo to, nego je uočeno smanjenje razine hormona leptina koji kontrolira unos hrane i potrošnju energije.

Jedan od glavnih ciljeva istraživanja starenja je identificiranje jednostavnih intervencija koje promiču ljudsko zdravlje.

Autor jedne od studija, Jay Johnson.

Dodao je da su dobili dokaze da kratkotrajna primjena bilo organskih ili anorganskih izvora selena pruža višestruke zdravstvene koristi, od kojih je najznačajnija prevencija pretilosti uzrokovane prehranom. Dugoročno očekuju da dodatak tih spojeva lijekovima, također, produži zdravo starenje i preživljavanje.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike