fbpx
AktualnoBudimo tu jedni za druge - Nacionalni dan preživjelih od raka na riječkom Korzu

Budimo tu jedni za druge – Nacionalni dan preživjelih od raka na riječkom Korzu

Sad sam kao nov!, rekao je Ivan Škarica, mladić iza kojeg je borba s melanomom. Metastaze na jetri dovele su do zatajenja njezinih funkcija zbog čega su mu u KBC-u Rijeka napravili dijalizu jetre, time je oporavili i Ivanu omogućili da može primiti ciljanu terapiju za metastatski melanom. Funkcija jetre je uredna, Ivan više nije u bolnici nego je svoju poruku s početka teksta rekao na trećoj godišnjici Nacionalnog dana preživjelih od raka. Godišnjicu Dana koji smo inicirali i koju je Sabor jednoglasno izglasao 2022., obilježili smo ove godine jučer na riječkom Korzu.

Rijeko, hvala!

U Rijeci – gradu čija onkologija čini velike i važne iskorake te ujedno gradu s tradicijom prevencije. Rijeka nas je dočekala širom otvorenih ruku i srca, hvala im!
Ovim povodom kreirali smo i prvi katalog nacionalnih preventivnih programa, sve informacije o ovim programima na jednom mjestu. Uz tiskano izdanje, njegov digitalni oblik možete besplatno preuzeti ovdje. Ovo izdanje treba biti dostupno svima, a prof.dr.sc. Alen Ružić na obilježavanju Dana kao izaslanik Vlade RH i Ministarstva zdravstva, nazvao ga je iskorakom jer – sve kreće od prevencije.

– Da bi zaživjeli preventivni programi trebaju podršku svih nas. Važno je da se svi mi odazovemo i rano otkrijemo naš visoki rizik i eventualno zloćudnu bolest u što ranijoj fazi. Imamo Nacionalni strateški okvir protiv raka, Akcijski plan protiv raka do 2025. i u trenutnoj provedbi zdravstvenu reformu koja je sveobuhvatna, a u kojoj onkološki dio zauzima veliki segment. Tu je i povijesna nabavka linearnih akceleratora, uz prateću opremu, vrijednosti 85 milijuna eura. Prije par dana smo vidjeli kako se u Zadru u bunker spušta prvi uređaj.

Naš bunker je pri kraju, rok radova je 30.6. i vjerujem da će iza toga prvi idući akcelerator doći upravo u Rijeku. Kolegica Mikolašević je napravila brojne iskorake, tu je neupitan trud svog medicinskog osoblja i tih pomaka ne bi bilo da nisu radile s pacijentima i udrugama. Hvala svim pacijentima koji su nam rekli na bilo koji način koje su njihove potrebe – poručio je prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Čuti potrebe pacijenata

Zahvaliti se pacijentima koji kažu što im je potrebno pokazuje način na koji ovaj tim i razmišlja i djeluje. Bilo je to jasno i na ovom obilježavanju koje su podržale brojne udruge onkoloških pacijenata, od riječkih Srce za nju, udruge Nada, podružnice Lige protiv raka do Hrvatske udruge leukemija i limfomi, Sve za nju. Predsjednica Srce za nju, Katarina Kukolj, istaknula je jednu od važnih promjena koju čine, omogućuju prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju.

Učiniti rak kroničnom bolešću, cilj je svih ovih ljudi, medicinskih eksperata, laika, pacijenata. Naš novinarski poziv u tome cilju može i mora djelovati poticajno, pružajući i prenoseći točne i vrijedne informacije. Kako sam rekla i na samom obilježavanju, nacionalni programi nemaju smisla ako se na njihove pozive ne odazivamo. Da smo jednog čovjeka jučer potaknuli da primi poziv, otvori kuvertu koju je dobio na adresu, ode na termin pretrage, učinili smo puno.

Podizanje skrbi

– Moj tim koji je zajedno sa mnom radio na svemu, mi smo razgovarali s pacijentima i probali uvesti sve ono što diže kvalitetu onkološke skrbi za pacijente. Ono što bih htjela danas podvući je da onkološka bolest danas ne znači više smrtnu presudu, onkološkog pacijenta danas promatramo kao kroničnog bolesnika kojem je potrebna multidispclinarna skrb i jedna od novosti je uvođenje onkloškog koordinatora. Naši pacijenti se ne naručuju sami nego to radi naša koordinatorica, formirali smo onkološko savjeotvalište i za podršku članovima obitelji i niz projekata kojima je cilj podizanje skrbi za naše bolesnike,. Ono što je sada aktualno je opremanje intenzivne skrbi za onkološke bolesnike kako bi ujedinili skrb na jednom mjestu, najavila je prof. dr. sc. Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore KBC-a Rijeka.

Očuvati kvalitetu i dostojanstvo

Podršku je pružio i Grad Rijeka otkud je zamjenik gradonačelnika, prof. dr. sc. Goran Palčevski, poručio kako svi moramo raditi na preventivi jer što se ranije bolest otkrije šanse za preživljavanje i pobjedu su veće.
– Programi preventivnih pregleda,  postaju dobar i kvalitetan standard u našem zdravstvu. Nerijetko ljudi koji prežive karcinom svoj život dijele na period prije i poslije bolesti, a u ovom drugom dijelu mnogi posvete svoj život u borbi protiv bolesti koju su pobijedili, ali i u pomoći i podršci onima koji će ju tek pobijediti. Grad Rijeka, tu nije nimalo drugačiji. Zato smo i pokrenuli projekt besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika, kako bismo, barem na ovaj način, pridonijeli borbi naših sugrađana. Ovim potezom, nastojali smo prvenstveno očuvati kvalitetu života i dostojanstvo oboljelih osoba, te koliko toliko olakšati barem jedan segment, u ionako zahtjevnom postupku liječenja, poručio je prof. Palčevski.

Papir je posebno “tvrd” kad želimo izraziti zahvalnost svim ovim ljudima, ustanovama, institucijama, udrugama pa ćemo prenijeti kako je cijelu ovu inicijativu lijepo zaokružila Ivana Lohinski Babić, predsjednica udruge Nada, porukom – ne odustajte nikada i tu smo jedni za druge.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike