fbpx
AktualnoBubrezi bebe donora uspješno transplantirani odraslom primatelju u Rijeci

Bubrezi bebe donora uspješno transplantirani odraslom primatelju u Rijeci

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije. Riječ je o transplantaciji dječjih bubrega starijem primatelju, operaciji koju u Hrvatskoj zasad radi jedino transplantacijski stručni tim urologa KBC-a Rijeka.

U zahvatu su 10 dana stari bubrezi bebe donora ugrađeni 52godišnjem pacijentu.
Zbog zahtjevnosti takve su operacije rijetke i u svjetskim razmjerima. Vrlo je mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi. Riječki stručni medicinski tim Klinike za urologiju od 2018. godine do danas, obavio je tri ovakve transplantacije.
Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega RH.

Manja stopa odbacivanja

Usprkos zahtjevnosti postupka, prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji su manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata. Time se povećava broj bolesnika s transplantacijom bubrega koja se smatra najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja. U slučaju posljednjeg pacijenta donor u kojeg je, nažalost, dokazana moždana smrt, bio je star tek 10 dana. Primatelj se nakon uspješne transplantacije dobro oporavlja, a bubrezi su proradili već tijekom samog zahvata.

– Zahtjevnost zahvata je u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne. Tako i poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze i propadanja donorskih bubrega. Kada se tako mali bubrezi transplantiraju u odraslu osobu, treba dulje vrijeme pratiti primatelja dok bubrezi ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu, ističe predstojnik ove Klinike i glavni kirurg tima, prof. dr. Josip Španjol.

Posebni instrumenti i proteze

S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata je potrebno koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, nefrologe. Izazov je bio i za urološke instrumentare jer se primjenjuju transplantacijski instrumenti s kojima se ne susreću svaki dan jer se radi o iznimno rijetkoj operaciji. U kirurškom timu još su sudjelovali prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke Vanja Hlača, bacc.med. techn. i Sanela Škevin, bacc. med. techn., a anesteziološki dio ekipe činili su dr. Mladen Ivanovski i Laura Gunek, bacc. med. techn.

Anesteziološke specifičnosti

Anesteziolog Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena.

– Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo 10 dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća, rekao je dr. Ivanovski.

Program darivanja organa povećan 100 posto

Zadovoljstvo tradicijom kojom se u transplantacijskoj medicini KBC Rijeka ponosi izrazio je ravnatelj, prof. dr. Alen Ružić.
– Kada smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacije timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, donio sam odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda. Rezultati nisu izostali. Tijekom 2023. zabilježili smo značajno poboljšanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom. Rezultati programa darivanja organa u prošloj godini postigli su povećanje od čak 100 posto. A broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 posto. Ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata mogu izvesti malobrojni centri u Europi. Još je jedna to potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti, istaknuo je ravnatelj Ružić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike