fbpx
VijestiBolnici u Klaićevoj donirana sofisticirana oprema koja detektira vibracije tla i alarmira na potres

Bolnici u Klaićevoj donirana sofisticirana oprema koja detektira vibracije tla i alarmira na potres

Dio je to UNESCO-ve pomoći za stradale tijekom potresa, a osim Klinike za dječje bolesti, vrijednu opremu dobili su Državni arhiv u Dubrovniku, Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u Zagrebu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu, Katedrala Svetog Dujma u Splitu te Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku.

Riječ je o visoko sofisticiranoj opremi koja detektira vibracije tla i najavljuje eventualne potrese te je od velike pomoći pri evakuacijama i samoj pripremi na takve nepogode. UNESCO-va donacija je u suradnji s japanskom tvrtkom Challenge Co čiji je direktor Kazuo Sasaki predao vrijednu opremu prof. dr. sc. Goranu Roiću, ravnatelju Klinike za dječje bolesti.

Uređaj će biti postavljen u Fischerovu zgradu naše bolnice koja je najviše stradala tijekom potresa, a koja je iz 1908. godine s ciljem da nekoliko sekundi prije potresa alarmira i upozori na seizmološke aktivnosti – objasnio je prof. dr. sc. Roić objasnivši kako je uređaj osjetljiv na sitne vibracije te da će biti povezan s bolničkim informacijskim sustavom pa će u slučaju potresa automatski poduzeti neke zaštitne radnje poput prekida električne energije za dizala i slične stvari.

Donacija će već tijekom utorka biti instalirana, a to je dio od sedam uređaja koji će biti postavljeni u Hrvatskoj dok su u Japanu dio standardne opreme u zgradama i institucijama s ciljem što bolje zaštite u slučaju potresa.

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj je teško stradala tijekom potresa. Čak tri od četiri zgrade pretrpjelo je određena oštećenja, najviše upravo Fischerova zgrada koja je jako bitna za funkcioniranje klinike.

U toj zgradi nam je čitava dječja kirurgija, operativni trakt te dijagnostika. Dakle, mi bez te zgrade ne možemo funkcionirati. Ona je sada djelomično u funkciji, vjerujem da će biti u potpunosti do kraja godine – zaključio je ravnatelj Roić dodavši kako su u tijeku pripreme za EU fondove za sanacije šteta od potresa.

U stalnim su konzultacijama s Ministarstvom zdravstva te graditeljstva oko pripreme dokumentacije za natječaje.

 

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike