fbpx
AktualnoPodvig u Klaićevoj - djeci suženog jednjaka omogućili gutanje!

Podvig u Klaićevoj – djeci suženog jednjaka omogućili gutanje!

Dvoje djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb postavljen je dinamički stent jednjaka i tako im omogućeno gutanje. Time je hrvatska nacionalna dječja bolnica postala treći centar u cijelom svijetu koji radi ovaj zahvat!
Ova velika i važna vijest, osim svjetskog iskoraka Klaićeve, neprocjenjive je vrijednosti za djecu koja su dosad morala konstantno biti podvrgnuta endoskopskom širenju jednjaka. Do teških suženja jednjaka kod djece može doći, kako je objasnila doc. dr. sc. Iva Hojsak, već pri rođenju ili nakon teških ozljeda.
Suženja jednjaka mogu nastati već prilikom rođenja ili posljedično teškim ozljedama jednjaka korozivnim sredstvima (npr. kiselinama ili lužinama). U takve djece, zbog nemogućnosti gutanja, tj. nemogućnosti osiguravanja normalne prehrane, rasta i razvoja, bilo je potrebno provoditi ponavljane endoskopske dilatacije (širenja) jednjaka. U ponekim slučajevima bilo je potrebno ponavljati dilatacije čak i svaka dva tjedna, obavezno u općoj anesteziji, objasnila je doc. Hojsak.

stent jednjaka
Stent jednjaka djeci omogućuje ponovno gutanje, foto: KDB Zagreb

Kako bi djeca bilo što manje izložena ovakvim postupcima, kako opisuje doc. Hojsak, ugradnjom dinamičkog stenta jednjaka osigurana im je prohodnost bez potrebe za ponavljanim endoskopskim dilatacijama. Dinamički stent, kao posebna naprava, osmišljen je u Italiji. Postavlja se u općoj anesteziji od strane iskusnog gastroenterološko i anesteziološkog tima pod nadzorom rentgena. Uz dva uspješna zahvata u pripremi je i treći pacijent za ovaj zahvat u Klaićevoj. Iza postignuća uz doc. Hojsak stoje i dr. sc. Ana Močić Pavić koja se u Italiji educirala za navedeni zahvat te gastroenterološke medicinske sestre, Danijela Vitrisal i Ivana Dragojević, naravno uz ostali tim pedijatrijske gastroenterologije i anesteziologije Klaićeve.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike