Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Datum:

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok hospitalizacije ljudi radnoaktivne dobi u Hrvatskoj. Da, bolnički pobol građana RH u dobi od 20 do 59 godina najčešće uzrokuju ove dijagnoze.
Svaki četvrti ili peti dan bolničkog liječenja koristi se za mentalne poremećaje. Vodeća su skupina bolničkog pobola prema korištenju dana bolničkog liječenja.
U konkretnim brojkama to znači da je u 2019. zbog mentalnih poremećaja bilo 38 422 hospitalizacija. Većina, čak 70 posto, odnosi se na navedenu dobnu skupinu.

Iz te skupine najviše je hospitalizacija radi poremećaja uzrokovanih alkoholom, potom shizofrenija i depresivni poremećaji. Mimo bolničkih podataka, i na razini primarne zdravstvene zaštite vidi se rast pobola od mentalnih poremećaja. U istoj godini registrirano je 371 596 dijagnoza iz skupine mentalnih poremećaja na toj razini.

Smanjiti pobol pa tako i broj hospitalizacija, bolničkih dana namjerava se Strateškim okvirom zaštite mentalnog zdravlja. Niz je mjera predviđen ovim dokumentom koji je neki dan na Vladi RH predstavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Mjerljive vrijednosti

Prevencija, rano prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, osiguravanje kapaciteta liječenja i formiranje mobilnih timova za mentalno zdravlje, dio je mjera. Svaki od planiranih postupaka ima svoju mjerljivu vrijednost i zacrtan cilj do kraja desetljeća. Mentalno zdravlje neizostavan je dio općeg zdravlja svakog pojedinca. I odgovornost svih ne samo u zdravstvenom sustavu nego u društvu generalno. Prevencija započinje u najranijoj dobi. Kao i nužnost odgojno obrazovnih ustanova pa sve do radnih mjesta u promociji važnosti mentalnog zdravlja i osiguravanju uvjeta koji ne utječu negativno na mentalno zdravlje te paralelno omogućuju prepoznavanje ovih problema na vrijeme.

Kako glavu ne možemo odvojiti od tijela tako ni psiho emotivno okruženje u kojem boravimo, radimo, školujemo se, ne možemo izdvojiti iz svakodnevnice. Stoga ni utjecaj koji na svakog od nas imaju.

Važna je svaka interakcija i uvjeti u kojima funkcioniramo. Neke, da tako kažemo, predispozicije dijelimo sa zapadom. Poput starenja stanovništva i negativne demografske slike te pandemije. No, građani RH doživjeli su i niz iznimno kolektivno traumatičnih događaja. Od rata, potresa pa sve do socijalne nesigurnosti. Apelirati i utjecati na svijest javnosti o mentalnom zdravlju i destigmatizirati problem, dio je naših tema jer je portalzdravlje.hr nastao na temelju zdravstvene pismenosti.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...