fbpx
AktualnoBezbolan porod uz rajski plin, njegovo djelovanje objašnjava doc.dr.sc. Andrijana Müller

Bezbolan porod uz rajski plin, njegovo djelovanje objašnjava doc.dr.sc. Andrijana Müller

Naime, ovakav način obezboljavanja poroda, bio je ukinut zbog epidemije koronavirusa, da bi od ovoga ljeta bio ponovno omogućen. No, interes je za sada neznatan, jer velik broj  trudnica još ne zna za ovu mogućnost, pa su tako tijekom kolovoza bilo tek dva poroda uz pomoć rajskog plina.

– Glavni razlog zbog kojega smo morali obustaviti mogućnost poroda rajskim plinom bila je maska, koja se stavlja na lice trudnice tijekom poroda i putem koje se dozira rajski plin. Kako nije riječ o jednokratnoj masci, već djelu uređaja, nismo se usudili eksperimentirati i jednostavno smo tu uslugu obustavili. Sada već imamo znatno veće spoznaje o načinu prijenosa koronavirusa i najboljim načinima dezinfekcije, te je uređaj za rajski plin procijenjen kao siguran i usluga je opet dostupna, objasnila nam je  predstojnica Klinike doc. dr. sc. Andrijana Müller.

Inače, uvođenjem poroda uz rajski plin u studenom 2019, KBC Osijek je postao četvrta bolnica u Hrvatskoj koja nudi ovu mogućnost. Ovime se trudnicama koje se odluče na porod u Osijeku, uz klasičnu epiduralnu analgeziju, nudi još jedan način manje bolnog porođaja, a u osječkoj bolnici kažu kako im je cilj što više humanizirati porođaj, ponuditi ženama što više mogućnosti obezboljavanja, a kako bi sam čin porođaja ostao kao lijepo iskustvo.

– Uređaj za rajski plin ima svrhu obezboljavanja porođaja. Riječ je o smjesi dušičnog oksidula i kisika. Djelovanje mu je analgetsko i omogućava opuštanje. Razlika između epiduralne analgezije i obezboljavanja porođaja rajskim plinom je ta da je kod rajskog plina žena svjesna trudova. To znači da ona nije potpuno bez bolova, ali mehanizmom relaksacije i opuštajućim djelovanjem ovog “plina sreće” lakše podnese trudove. On djeluje centralno na neurotransmitere u mozgu i taj mehanizam omogućava obezboljavanje. Važno je za reći da nije dokazana nikakva opasnost za dijete i ona se rađaju bez ikakvih komplikacija. Eventualne nuspojave za ženu mogu biti kratkotrajne u obliku vrtoglavice, mučnine, bolova u zvukovodu i omamljenosti, ali to traje samo dok ima masku. Kada počne disati bez maske, sve nuspojave odmah prestaju – ističe dr. Müller, te dodaje kako se  smjesa može koristiti najduže tijekom šest sati.

Stoga je važno vidjeti u kojoj fazi treba početi koristiti plin. To svakako treba prije najjačih trudova, ali nikako ne odmah na početku, kada prvi trudovi nisu bolni. Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju kako nakon korištenja epiduralne analgezije, samo dio žena želi ponovno tu vrstu analgezije, dok kod rajskog plina sve žene žele ponoviti ovo iskustvo. On se inače često koristi prilikom porođaja u zemljama Skandinavije, Novog Zelanda i Australije, objasnila je doc. Müller.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike