AstraZeneca pacijentima: Uslijed ovih simptoma javiti se liječniku
foto: Shutterstock

Kratkoća daha, bol u prsima, oticanje nogu, perzistentna bol u abdomenu nakon cijepljenja – simptomi su na koje zdravstvene radnike/cjepitelje upozoravaju iz kompanije AstraZeneca.

Na takve simptome treba upozoriti pacijente koji primaju ovo cjepivo, radi rizika od tromboembolije i/ili trombocitopenije.

Dodatno, sve osobe u kojih se pojave neurološki simptomi, uključujući teške ili perzistentne glavobolje te zamućen vid nakon cijepljenja, kao i one osobe u kojih se nekoliko dana nakon cijepljenja pojave modrice na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene cjepiva, također moraju odmah zatražiti liječničku pomoć – stoji u pismu ove kompanije donesenom u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Daljnja istraga o povezanosti ovih simptoma i cijepljenja i dalje traje, a ovo pismo je ažuriranje informacija o COVID-19 cjepivu AstraZenece na preporuku Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i.

Navode da su slučajevi tromboze i trombocitopenije rijetko opaženi no da ih se većina javila unutar sedam do 14 dana nakon cijepljenja u žena mlađih od 55 godina. Uključivali su trombozu na neuobičajenim mjestima poput tromboze venskih sinusa, mezenterijske vene i arterijsku trombozu zajedno s trombocitopenijom.

Pacijenti koji opaze opisane simptome trebaju se javiti liječniku, stoji u pismu i preporuci.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments